Pina Bausch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den tyske koreografen Pina Bausch (i midten) med noen av sine dansere januar 2009. Fra 1970-tallet fikk Pina Bausch betydelig innflytelse i moderne dans.
Reklameplakat for Tanztheater Pina Bausch i Wuppertal 2008

Josephine «Pina» Bausch (født 27. juli 1940 i Solingen i Nordrhein-Westfalen, død 30. juni 2009 i Wuppertal) var en tysk danser, koreograf og ballettdirektør.

Pina Bausch arbeidet i tradisjonen fra det ekspresjonistiske, tyske Tanztheater («danseteater») på 1920-tallet. Hun ble kjent for en unik stil der hun blandet bevegelser, lyder og markante kulisser og tett samarbeid med utøverne. I 1973 dannet hun dansekompaniet Tanztheater Pina Bausch, et ensemble for moderne dans i Wuppertal i storbyregionen Rhein-Ruhr i det tyske forbundsstaten Nordrhein-Westfalen. Gruppa ble opprinnelig etablert som en del av Wuppertaler Bühnen men ble frittstående danseteater etter en omorganisering i 1996. Gjennom danseteateret fikk Pina Bausch betydelig innflytelse på moderne dans, og i 2008 ble hun belønnet med Goetheprisen.

Wim Wenders dansefilm Pina fra 2011, som ble spilt inn like etter Pina Bausch' død, er en hyllest til koreografen. Den viser hennes koreografi til blant annet Vårofferet og oppsetningen Café Müller klippet sammen med korte kommentarer fra danserne. Filmen regnes for øvrig som en av de første større kunstfilmene laget i 3D.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]