Olsen-banden ser rødt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen-banden ser rødt
Generell informasjon
GenreKuppfilm, filmkomedie, kriminalfilm[1]
NasjonalitetDanmark
Utgivelsesår1976
Lengde101 min.
SpråkDansk
Bak kamera
Regissør(er)Erik Balling[2]
ManusHenning Bahs, Erik Balling
Produsent(er)Bo Christensen
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografHenning Kristiansen
KlippOle Steen Nielsen[3]
Foran kamera
MedvirkendeOve Sprogøe, Claus Nissen,[3] Edward Fleming,[3] Søren Rode,[3] Morten Grunwald,[3] Ernst Meyer,[3] Karl Stegger,[3] Buster Larsen,[3] Bent Mejding,[3] Poul Thomsen,[3] Ole Ernst,[3] Asbjørn Andersen,[3] Lene Brøndum,[3] Kirsten Walther,[3] Bjørn Watt Boolsen,[3] Else Marie Hansen,[3] Poul Bundgaard,[3] Palle Huld,[3] Freddy Koch,[3] Jes Holtsø,[3] Ove Verner Hansen,[3] Axel Strøbye,[3] Ejner Federspiel,[3] Finn Bredahl,[3] Togani,[3] Ole Dupont,[1] Erik Frederiksen[1]
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarge
DistributørNordisk Film
Premiere(r)1. oktober 1976
FilmserieOlsen-banden
Eksterne lenker

Olsen-banden ser rødt [4] er en dansk komediefilm fra 1976 regissert av Erik Balling som også skrev manuset med Henning Bahs. Det er den åttende i serien Olsen-bandenfilmer.

Denne filmen gir oss den uforglemmelige scenen, som ble filmet på Det Kongelige Teater, der Egon Olsen og kompaniet vil bryte gjennom veggene til rytmen til Friedrich Kuhlau Ouverture fra Elverhøj. I nyere dansk filmhistorie er den den mest solgte danske filmen med 1,2 millioner solgte billetter og ifølge Danmarks Statistik (2013) har den bare Titanic og Ringenes herre: Ringens brorskap solgte flere billetter.[5] Filmer spilt inn på 1940-tallet, som De røde heste , har imidlertid hatt et større publikum.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

Egon løslates nok en gang fra Vridsløselille, hvor han blir tatt i mot av Kjeld og Benny som vanlig - hvorpå de kjører hjem til Kjeld og Yvonne. Men Yvonne er ikke særlig glad i Egon, fordi han hele tiden blir arrestert og de store planene hans mislykkes ofte. Til stede er også Fie, som snart skal gifte seg med Børge - som alltid ødelegger husets porselen. Gjengen begynner å diskutere deres kommende kupp: En kinesisk vase verdt 1,5 millioner danske kroner, som skal selges til en kjøper fra Nederland. Gjengen må bryte seg inn, og stjeler en vase. Men de oppdager snart at dette bare var en kinesisk kopi fra Hong Kong, og at Egon har blitt narret.

Gjengen må deretter forsøke å stjele den originale vasen, som nå befinner seg ved Det Kongelige Teater i København. Men Egon blir oppdaget og murt inne i en kjeller, så Benny og Kjeld må frigjøre ham. I mellomtiden har Fie og Børge gifte seg, og reiser til Mallorca på bryllupsferie. Men det viser seg snart at Fie har byttet ut deres egen koffert, med den andre kofferten som inneholdt pengene etter tyveriet. Så de to nygifte flyr av gårde med alle pengene samtidig som gjengen sitter hjemme, og blir sjokkerte over å oppdage at kofferten er full av klær - og ikke pengene de forventet.

Rolliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, fra Wikidata, https://csfd.cz 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0075002/; besøksdato: 6. juli 2016.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Filmdatabasen, fra Wikidata, http://www.dfi.dk/FaktaOmFilm.aspx 
  4. ^ (sv) Olsen-banden ser rødt hos Svensk Filmdatabas
  5. ^ «Titanic og Egon Olsen urokkelige på toppen». www.dst.dk (dansk). Besøkt 12. november 2020. 
  6. ^ «De røde heste». www.dfi.dk (dansk). Besøkt 12. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]