Edna Krabappel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Edna Krabappel var en figur i TV-serien Simpsons som fikk sin stemme av Marcia Wallace. Hun var lærer ved Springfield barneskole og ansvarlig for fjerde klasse, der blant andre Bart Simpson, Milhouse Van Houten og Nelson Muntz går. Edna Krabappel har en mastergrad fra Bryn Mawr College. Hun er ofte sur og gretten, og åpenbart lei av lærer-yrket - og forsøker ofte å finne enkle veier ut, blant annet ved hjelp av tobakk og alkohol. Som ung var hun langt mer optimistisk, og ønsket oppriktig å hjelpe andre mennesker i nød. Men etter mange år med frustrasjon takket være det offentlige skolesystemet, og spesielt Bart Simpson, ble hun etter hvert sliten av jobben sin.

I en episode fikk Edna sparken etter at hun blir alt for påvirket av alkohol, etter å ha drukket kaffe som Bart i hemmelighet hadde tilsatt alkohol. Hun bestemmer seg senere for å åpne en butikk som skal selge muffins. Men episoden slutter med at hun får lærer-jobben sin tilbake, etter at vikaren hennes også ble alt for alkohol-påvirket på skolen. I episoden «Bart the Lover» skrev Edna kontaktannonser i en avis, i håp om å finne en mann. Annonsen blir besvart av Bart, som kaller seg "Woodrow" og er en tilsynelatende perfekt elsker oppkalt etter USAs tidligere president Woodrow Wilson - som en spøk mot Edna. Dette fører til en rekke romantiske brev mellom "Woodrow" og Edna. Bart inviterer snart Edna til en restaurant slik at hun endelig kan møte Woodrow ansikt til ansikt. Edna venter derfor forventningsfullt på Woodrow i flere timer. Men Bart legger merke til hvor trist Edna blir, etter at Woodrow aldri dukker opp. Med familiens hjelp skriver Bart derfor et rørende farvel-brev som Woodrow til Edna, noe som tilfredsstiller henne og avslutter «forholdet» deres.

Hennes ektemann forlot henne til fordel for ekteskapsrådgiveren deres, og siden har hun vært involvert i flere forhold, blant annet med Apu Nahasapeemapetilon, Krusty the Clown, Bob Terwilliger (Sideshow Bob) og Jeff Albertson - samt en rekke andre karakterer. Edna ser ut til å være ønsket av en rekke forskjellige menn (og i ett tilfelle med kvinner, når Patty Bouvier en gang hadde en seksuell fantasi med Edna) Hun og rektor Skinner har en romanse etter at de ble invitert til Martin Princes bursdagsfest, hvor Bart er vitne til at de kysser i Martins lekehus. Rektor Skinner sender deretter Bart for å videresende en melding til Edna foran klassekameratene hans som ler av ham, noe som gjør Bart rasende. Men Edna og Skinner ønsker ikke at Bart skal fortelle noen andre om forholdet deres, spesielt sjefen deres Chalmers.

Men når Chalmers oppdager forholdet deres får både Skinner og Edna sparken, frem til Bart hjelper dem med å få jobbene deres tilbake. Etter at de har kommet tilbake på jobb, gjenopptar Edna og Skinner romantikken i et skap. I episoden "Special Edna" frir Skinner til Edna, som hun sier ja. Men i episoden "My Big Fat Geek Wedding" forlater Edna imidlertid Skinner ved alteret, etter å ha innsett at han egentlig ikke ønsker å gifte seg med henne. Siden den gang har Ednas holdninger til Skinner vaklet mellom lidenskap og forakt, i ulike episoder. I The Simpsons Movie kan Edna sees på en Green Day-konsert, sittende på toppen av Seymours skuldre iført en T-skjorte hvor det står «Not my boyfriend» med en pil som peker ned mot Skinner.

I Sesong 17 (episoden "The Seemingly Never-Ending Story") viste et tilbakeblikk at Edna var i et seriøst forhold med Moe Szyslak kort tid etter at hun hadde flyttet til Springfield, før hun møtte rektor Skinner og begynte å arbeide som lærer. Hun var i ferd med å reise sin vei sammen med Moe, men hun ombestemte seg etter at hun møtte Bart Simpson, en elev hun mente trengte hennes hjelp. Derfor avslutter Moe forholdet hennes. Mot slutten av episoden blir Moe og Edna imidlertid kjærester igjen, til Skinners sjalusi når han oppdager dem på skolens eiendom. I episoden «Regarding Margie» har hun og rektor Skinner sex på en golfbane. I de siste sesongene var hun imidlertid blitt sett sammen med sin gamle flamme Moe igjen.

Edna var også i et forhold med Ned Flanders. Det blir avslørt i episoden "Ned 'n' Edna's Blend Agenda" at Edna og Ned faktisk hadde giftet seg i hemmelighet (selv om Edna fortsetter å bruke sitt eget etternavn, Krabappel, som lærer) I episoden "Left Behind" tok Ned en lærer-jobb for å hedre Ednas minne etter at hun døde. I episoden "My Way or the Highway to Heaven" fra 30. sesong, blir Edna sett i himmelen ved siden av USAs første president George Washington - samtidig som Maude Flanders blir sett ved siden av Abraham Lincoln.

Hennes første opptreden var i seriens andre episode i januar 1990.

Hennes siste opptreden var i seriens 25 serie i oktober 2013. Marcia Wallace, som spilte henne, døde 25. oktober 2013.