T-skjorte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vanlig T-skjorte med påtrykt dekorasjon (Wikipedia-logoen).

T-skjorte, også kalt T-trøye, er en enkel skjorte eller trøye med rette linjer og korte eller lange ermer, som gir den form av en T. Opprinnelig ble den bare brukt som ei underskjorte, men i dag er det også vanlig å bruke bare T-skjorte som overplagg i uformelle sammenhenger. De første T-skjortene var enkle hvite bomullsplagg, men de ble etter hvert laget i ulike farger og med mønster eller påtrykt tekst. T-skjorter blir brukt både av kvinner og menn, barn og voksne, selv om de nok er mest populære blant ungdom.

Den moderne «uniformen» for fritidskledt ungdom: Dongeribukse og T-skjorte med tekst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Undertrøyer med T-form var lenge i bruk i Europa som undertøy for menn. Under første verdenskrig fikk svettende, ullkledde soldater fra USA øynene opp for de lette bomullsplaggene som europeiske soldater brukte under uniformen. De amerikanske soldatene begynte å bruke disse, og i andre verdenskrig fikk de utdelt T-skjorter som standard undertøy.

Etter krigen begynte en å gå med T-skjorta uten skjorte over. De amerikanske filmstjernene John Wayne, Marlon Brando og James Dean hadde alle dette antrekket da de viste seg på fjernsyn. Publikum ble først sjokkert, men godtok etter hvert bruken. Da James Dean brukte ei slik skjorte i filmen Rotløs ungdom i 1955, ble T-skjorta et moteplagg.

1960-tallet kom nye varianter av selve plagget, som til da bare hadde hatt korte ermer og rund krage. Nå ble det også laget T-skjorter uten ermer, lange ermer og med V-krager og mye annet. Folk begynte også å dekorere og farge T-skjortene sine. Etter hvert ble det helt vanlig å bruke T-skjorter til å uttrykke noe en stod for eller å spre reklame.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]