Hopp til innhold

Springfield (Simpsons)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Springfield, Ukjent stat
Byens motto «A Noble Spirit Embiggens the Smallest Man», «Corruptus in Extremis»
Grunnlagt Ukjent; før 1649
innlemmet 1796
Grunnlegger Jebediah Springfield
Ordfører Joe Quimby
Guvernør Mary Bailey
Areal 2 088 723 km² (Vest Springfield tre ganger størrelsen til Texas)
Innbyggere
 -Befolkning.
 -Folketetthet

65 500/30 720 (tallene varierer)
1.50/km²
Høyde over havet 482[1] moh
Retningsnummer 636 & 939
Næringsliv Atomkraftverk, industri, Duff Beer (øl), detaljhandel, bokser, karamell, fyrverkeri, salte kjekser
Offisiell fugl «Potbellied» Spurv
Webadresse http://www.thesimpsons.com

Springfield er en fiktiv by dit serien om The Simpsons er lagt. Navnet «Springfield» ble valgt fordi seriens skaper Matt Groening feilaktig trodde at det var det vanligste bynavnet i USA, slik at ingen skulle kunne føle seg støtt av valget av by. Derfor er det heller ikke gitt hvilken delstat byen ligger i. Produsent David Silverman har imidlertid antydet at Springfield ligger i den fiktive delstaten North Tacoma, mens andre har lansert delstsater som Northern Kentucky og Southern Missouri. Delstaten sto i alle tilfelle på den nordlige siden under den amerikanske borgerkrigen, og var åsted for et slag mellom nord- sør- og øststatene. Delstatshovedstaden er Capital City, mens Shelbyville er nabobyen til Springfield. Andre byer i kjøreavstand er North Haverbrook, Ogdenville, Brockway og Cranford. Byen ligger også i en stat som har dødsstraff, samt at byen ligger i nærheten av I-95 som går fra Florida i sør til Maine i nord og inn i Canada.

Det er vanskelig å anslå størrelsen på Springfield. På oversiktsbilder virker ikke byen veldig stor, likevel har byen flyplass, havneområde, flere etniske bydeler og flere spesialiserte shoppingstrøk. Byen har også et eget baseball-lag i de lavere divisjoner, hundeveddeløpsbane og atomkraftverk. Av attraksjoner kan nevnes rulletrappen til ingensteds og bildekkbrannen som har holdt det gående i årevis. Springfield var også den første amerikanske byen til å forkaste det metriske system, og er også kjent som den byen i USA med flest hjerteinfarkt.

I USA finnes det et førtitall faktiske steder med navnet Springfield, 14 av dem regnes for virkelige byer. I statene Kentucky, Illinois og Missouri finnes både Shelbyville og Springfield. I forbindelse med lanseringen av kinofilmen om Simpsons konkurrerte disse 14 byene om å få premierevisningen av filmen. Vinner ble annonsert 10. juli 2007, og det ble Springfield i Vermont.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om det fantes bosetninger fra før 1649 ble dagens Springfield grunnlagt i 1796 da en gruppe religiøse flyttet til byen på grunn av en mistolkning av Bibelen. I begynnelsen av byens eksistens ble den til stadighet angrepet av indianere, og fortene som ble bygget for dette formålet eksisterer den dag i dag. Byen var også åsted for to slag under den amerikanske borgerkrigen.

I henhold til myten er Springfields grunnlegger Jebediah Springfield, hvis bronsestatue står foran rådhuset. Statuen, som en gang ble halshugget av Bart Simpson, forestiller Springfield som står triumferende over en bjørn han har drept med bare hendene. Kritiske historikere mener imidlertid at det var bjørnen som drepte Springfield. Opprinnelig var planen at Springfield skulle grunnlegge byen sammen med Manhattan Shelbyville, men de røk uklare med hverandre og grunnla hver sin by. Lisa Simpson fant imidlertid senere ut at Springfield var en bedrager ved navn Hans Sprungfeld, men lot være å spre informasjonen siden dette ville undergrave byens tro på seg selv.

Byen opplevde sin glansalder på midten av 1900-tallet da byen produserte Aquacar, en bil som også kunne brukes som båt. Gullalderen ble imidlertid kortvarig da det ble kjent at bilen eksploderte etter 600 miles. Gullet ble senere sendt til sultanen av Brunei. Det er imidlertid fortsatt industri i byen, blant annet en sjokoladefabrikk, en kjeksfabrikk, et bryggeri, en fyrverkerifabrikk og et stålverk, ved siden av atomkraftverket.

Springfield ble også på et tidspunkt vurdert som vertsby for OL, men planene ble skrinlagt da Bart Simpson fornærmet hele IOC.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Springfield er omgitt av fjell, kløfter, store trær, en ørken, en skog, sjøer, elver, isbreer og en vulkan. Byen har også kystlinje, og ligger noen minutters båttur fra New York. Samtidig ligger byen i nærheten av Michigansjøen, Stillehavet, Las Vegas og tropene. Det er med andre ord svært vanskelig å plassere byen på kartet. Homer Simpson pekte en gang på et område sør for Florida, men det kan like gjerne tilskrives hans noe manglende geografikunnskaper. I 2007, før The Simpsons Movie skulle lanseres ble Springfield i Vermont utnevnt til premiereby og regnes derfor som hjembyen. Også klimatisk er det vanskelig å peke på hvor Springfield ligger. Det er som regel varmt der om sommeren, og byen har blitt rammet av både snøskred, jordskjelv, sur nedbør, lynnedslag, tornadoer og vulkanutbrudd.

Byen er også svært forurenset, og går for kanskje å være USAs mest radioaktive by. Atomkraftverket er svært dårlig sikret, og atomavfall gjemmes på de mest risikofylte stedene, blant annet i familien Simpsons kjeller og på den lokale lekeplassen. Resultatet har vært flere mutasjoner, blant annet fisker med tre øyne og ekorn med lasersyn.

Folk og kultur[rediger | rediger kilde]

De fleste Springfieldere, med enkelte viktige unntak, ser ut til å tilhøre de lavere samfunnslag. Byen har også den høyeste gjennomsnittsvekten i landet, og en merkelig lukt det tar uker å venne seg til. Både Time Magazine og Newsweek har omtalt byen i svært negative ordelag. Det er også enkelte merkelige tradisjoner i byen, blant annet lokket de slanger inn i byen for så å drepe dem. Denne tradisjonen ble imidlertid stoppet av Lisa Simpson med hjelp av blant andre Barry White. Byen har mennesker med en rekke ulike hudfarger, selv om de fleste er hvite (eller rettere sagt gule). Innbyggertall er ca. 60 000 eller 30 000, alt etter hvilke episoder man velger å stole på.

Det er flere fengsler i byen, hvis politistyrke ledes av den lett bestikkbare og inkompetente Chief Wiggum, med unntak av en kort periode den var ledet av Homer. Den organiserte kriminaliteten ledes av mafia-bossen Fat Tony, men også den japanske yakuzaen er til stede i byen. Springfield Shopper er byens avis, og KBBL og den spansktalende Channel Ocho er byens lokale TV-kanaler.

Den største menigheten i byen ser ut til å være The First Church of Springfield, et kapittel av The Western Branch of American Reformed Presbo-Lutheranism, som ledes av pastor Timothy Lovejoy. Det er også en synagoge, en moské, en katolsik kirke og et buddhistisk tempel i byen. Det er også en losje, The Stonecutters. Byens myndigheter er sekulære, og i 1963 ble det vedtatt en lov som forbyr bønn på offentlig sted.

Byen har også flere idrettslag, både innen baseball, ishockey og amerikansk fotball. Den mest kjente idrettslag er baseballteamet Springfield Isotopes. Byen var også vertsskap for en finale i fotball-VM mellom Mexico og Portugal.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Ordfører er demokraten Diamond Joe Quimby, som, med unntak for en kort periode der republikaneren Bob Terwilliger fikk setet som et resultat av valgfusk, har sittet i lang tid. Da han for en periode rømte byen ble i hans sted den lokale Mensa-avdelingen satt inn. Horace Wilcox representerte byen i Kongressen siden 1933, og da han døde ble han erstattet av Krusty the Clown. Delstatsguvernør er Mary Bailey.

I Springfield er ekteskap tillat for alle, noe som har gjort byen svært attraktiv for homser, lesber og aper. Det samme er gambling, menneskehandel og dynamittfiske. For en kort periode ble alkoholforbud innført, før de fant ut at det allerede var avskaffet. Av andre lover kan nevnes at politimesteren har krav på å motta en gris hver måned og at det er forbudt å ha ekorn i buksa dersom hensikten er gambling. Det er to offentlige grunnskoler i byen og en rekke høyere utdanningsinstitusjoner.

Det går flere motorveier gjennom Springfield, inkludert «Michael Jacksons motorvei» (tidligere «Dalai Lamas motorvei») og «Matlocks motorvei». Byen har også jernbane, og hadde en kort tid et monorailtog. Den er også tilknyttet en undergrunnsbane. Bussrutene i byen er ellers av det mer eksentriske slaget.

Springfield atomkraftverk[rediger | rediger kilde]

Springfield atomkraftverk har monopol på energiforsyningen til Springfield. Det er dårlig velikeholdt grunnet eieren, Montgomery Burns', gjerrighet. Sikkerheten på anlegget er meget dårlig, det er blant annet sprekker i kjøletårnene og urovekkende høye verdier fra Geiger-målinger.

Charles Montgomery Burns er eieren og sjefen for atomkraftverket. Han er ekstremt rik, og blant de rikeste i Springfield. Waylon Smithers er Mr. Burns' personlige assistent. Mye av jobben hans går ut på å administrere atomkraftverket og støtte Mr. Burns.

Homer Simpson er ansatt som sikkerhetsinnspektør i sektor 7G i atomkraftverket. Han tilbringer mesteparten av tiden sin i et kontrollrom. Jobben hans går ut på å kontrollere en konsoll som styrer atomkraftverket, men han kan meget lite om hvordan dette virker. Homer tilbringer mesteparten av tiden sin med å spise doughnuts eller sove.

Springfield barneskole[rediger | rediger kilde]

Springfield Barneskole (Springfield Elementary) er den eneste omtalte barneskolen i byen. Dette er skolen både Bart og Lisa går på, og en rekke andre Simpsons-figurer. Skolen sliter med et lavt budsjett, og de aller fleste i staben er forholdsvis inkompetente. Skolens adresse er Plympton Street nummer 16. Skolens design er basert på Ainsworth Elementary School i Portland, Oregon, som var barneskolen Matt Groening gikk på som barn.

Rektor ved skolen er Seymour Skinner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]