Hopp til innhold

Bart Simpson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bart Simpson
Kjønn Gutt
Hår
Alder 10
Jobb Elev
Familie Foreldre: Homer og Marge
Søsken: Lisa, Hugo Maggie
Besteforeldre: Abe, Mona, Clancy og Jackie
Tanter: Patty, Selma og Abbie
Onkel: Herb
Kusine: Ling
Først sett «Good Night»
Stemme Nancy Cartwright

Bartholomew Jojo Simpson (stemme gitt av Nancy Cartwright) er en fiktiv figur i den animerte TV-serien Simpsons. Han er sønn av Homer Simpson og Marge Simpson, og storebror til Lisa Simpson og Maggie Simpson.

Ifølge boken The Simpsons Uncensored Family Album (ISBN 0-06-096582-7) er Barts fødselsdag 1. april, men i sesong 26, episode 6 ("Simpsorama"), angis det at Barts fødselsdag er 23. februar. Ifølge TV-seriens kronologi ble Bart født i 1982 siden han er to år og 38 dager eldre enn Lisa, som ble født under sommer-OL 1984. I episoden «I Married Marge» ble det derimot avslørt at Bart ble unnfanget sent i mai 1980 (Homer og Marge hadde akkurat sett Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake), noe som burde tilsi at han ble født 1. april 1981. Året er uansett ikke overensstemmende med serien, siden Bart bestandig blir beskrevet som en tiåring.

Interesser[rediger | rediger kilde]

Barts interesser er skateboard, tegneserier (spesielt Radioactive Man), å terrorisere søstrene sine, hjelpe Lisa å løse forskjellige problemer (for eksempel å gjenforene Krusty the Clown med sin far, som han ikke har sett på mange år), vise fram baken (mooning) til fremmede og å tulleringe til Moe Szyslak på puben. Han har et trehus i hagen hvor han gjerne trekker seg tilbake. Som mange andre figurer i Simpsons, er Bart venstrehendt. Hans store forbilde er Krusty the Clown. Han ser på seg selv som veldig kul, og ihvertfall mye kulere enn bestevennen Milhouse.

Bart er selvutnevnt undermåler, som begynner samtlige episoder med at han må sitte igjen på skolen og skrive flere ganger på tavla hva han ikke skal gjøre. Bart er en aktiv gutt som lett kjeder seg. Han blir distrahert av omtrent hva som helst, selv, merkelig nok, algebra. Selv om Bart er undermotivert og fryder seg stort over å forstyrre rutinenene ved Springfield barneskole, blir han ofte fremstilt som en person som er veldig smart for en på sin alder, og han kan ikke bli kalt «dum» i seg selv. Forskjellige forklaringer for hans oppførsel er presentert, blant annet kan det være genetisk (alle menn i familien Simpson har det de kaller et «dumhetsgen» («Simpson Stupidity gene»), miljø (at han følger Homers dårlige eksempel), manglende interesse for skolen og et generelt dunkelt syn på autoritet. Selv om Bart ofte utnytter Homer, har de veldig lik væremåte og oppførsel. Han har et ambivalent forhold til rektor Skinner, som han lurer så ofte han kan, men som han også spiller på lag med fra tid til annen.

Bart forårsaket en fiktiv diplomatisk hendelse mellom USA og Australia i «Bart vs. Australia», da han foretok en veldig lang noteringsoverføring til en australsk gutt for å finne ut hvilken retning vannet nede i toalettskålen roterte når man trekker ned på den sørlige halvkule.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Gjentatte ganger, når Homer finner ut at Bart har sagt eller gjort noe dumt eller slemt, roper han; «Why you little...!», og tar kveletak på Bart i sinne.

Bart snakker fransk flytende. Han kunne også delvis snakke spansk på en reise til Brasil; men han tvang seg selv til å glemme det da han oppdaget at de der snakker portugisisk. I tillegg har han holdt en samtale med Homer på japansk, og i episoden «Bart on the Road» holder han en samtale på kinesisk. Dette kan være en evne han har arvet fra Homer, som også har demonstrert avanserte språkkunnskaper, blant annet på pingvinspråk.

Bart er allergisk mot fløtekarameller, fløtekaramelletterligninger, reker og blomkål.

Det tok Marge 53 timer å føde Bart.

Under en kort scene fra fremtiden, blir Bart vist som høyesterettsjustitiarius. I en annen episode, som har hele handlingen fra fremtiden, blir han vist som en blåsnipparbeider lik sin far.

I et intervju har Matt Groening sagt at han valgte navnet Bart som et anagram av brat (rakkerunge).

I 1998 valgte Time Bart som en av de 100 mest innflytelsesrike personene i det 20. århundre. Bart er den eneste fiktive figuren som har kommet med på denne listen.

Når Bart vandaliserer eiendom, bruker han aliaset El Barto, som er en Spanglish (engelsk med det man innbiller seg er spansk uttale) måte å si Bart på. Ingen i Springfield har greid å se sammenhengen mellom Bart og El Barto, og Bart kan fortsette å vandalisere eiendom uten å bli tatt for det. Han har også tatt til seg aliaset Bartman.

Barts klessans er ganske normal. Det vanligste kostymet man ser ham i, er en rød-orange t-skjorte, blå kortbukser, hvite sokker og blå joggesko. Kirkeklærne hans er en blå, todelt dress (med korte bukser), en hvit skjorte, et blått slips og blåe sko. Den eneste andre bekledningen hans som er vist i serien med jevne mellomrom, er den grønne pysjamasen hans.

Episoder der Bart er den viktigste personen er blant andre:

Slektsskap[rediger | rediger kilde]

Bart er:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: