Muffins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muffins
OpprinnelseUSA[1]
Hovedingrediensermel

En muffins er et lite koppformet bakverk i porsjonsstørrelse. For å få riktig størrelse og form på muffinen, brukes gjerne muffinsformer. Det finnes to forskjellige varianter på baksten; én er basert på gjær og ligner et rundstykke, og én er basert på bakepulver og er mye søtere.

Den gjærbaserte varianten er den eldste, og navnet spores tilbake til det 11. århundre i Storbritannia. Moufflet på gammelfransk betød «myk» i forbindelse med brød. Den andre varianten, basert på bakepulver, er en amerikansk oppfinnelse.

For dem som er allergiske mot egg, finnes det også oppskrifter uten egg. For dem med melkeallergi finnes det erstatninger som mandelmelk, soyamelk, havremelk og kokosmelk.

Muffinsformer[rediger | rediger kilde]

Muffinsformer, også kalt cupcakesformer, er små kakeformer beregnet på baking av muffins. Formene er vanligvis laget av sirkler av mønstret papir, silikon eller tynt metall, som er formet til en rund kopp av varierende størrelse. De fungerer både som selvstendinge kakeformer og som et mellomlegg i muffinsbrett, der de forenkler rengjøring og servering.

Ved bruk anbefales det av forhandlere å fylle formen 3/4 full med muffinsrøre for å unngå at muffinsen hever over kantene. Dersom papirformene brukes individuelt, dvs. uten muffinsbrett, er det også flere som benytter dem doble.

Det som vanligvis forbindes med muffinsformer er de runde, mønstrete papirformene, mens det opprinnelig ble brukt små kopper, derav det amerikanske navnet på muffins, som er cupcakes. På det sene attenhundretallet ble det i England ofte brukt muffinsringer, vanlige sprinkelformer i miniatyr, selv om den tids engelske muffins var en type gjærbakst heller enn dagens mer kakelignende muffins hevet med bakepulver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.usatoday.com, besøkt 12. desember 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]