Pyramidekomplekset ved Giza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Memfis med dens nekropol - pyramidefeltene fra Giza til Dahshur
Memfis med dens nekropol - pyramidefeltene fra Giza til Dahshur
Utsikt fra sørøst mot Gizaplatået utenfor Kairo i Egypt. De tre store pyramidene er fra venstre Mykerinos- eller Menkaurepyramiden, Khefren- eller Khafrepyramiden og Kheops- eller Khufupyramiden. De mindre dronningpyramidene foran er navnløse.
LandEgypt Egypt
StedGiza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 3. sesjon i 1979. Referansenr. 86.
Kriterium I, III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker
Pyramidekomplekset ved Giza ligger i Egypt
Pyramidekomplekset ved Giza
Memfis med dens nekropol - pyramidefeltene fra Giza til Dahshur
Pyramidekomplekset ved Giza (Egypt)
29°58′34″N 31°07′51″ØKoordinater: 29°58′34″N 31°07′51″Ø

Pyramidekomplekset ved Giza er et stort arkeologisk gravanlegg fra Oldtidens Egypt. Det ligger på Gizaplatået i ørkenen ved den gamle byen Giza ved Nilen, omkring 25 km sørvest for Kairo sentrum i Egypt. Komplekset omfatter i alt ni pyramider. De tre største pyramidene er oppkalt etter faraoene Kheops, Khefren og Mykerinos. (Dette er deres greske navn: på egyptisk heter de Khufu, Khafre og Menkaure) De seks andre pyramidene er navnløse. Tre av dem ligger langs Kheopspyramidens østside, og tre av dem ved Mykerinospyramidens sørside. I tillegg finnes den kjente Sfinksen i Giza i dette området. Sfinksen er en løvekropp med menneskehode, muligens med farao Khefrens hode.

Innenfor et område på ca. 80 km ligger de mest betydelige pyramidene fra Egypts oldtidskulturer, alle sammen bygget i løpet av tredje og fjerde dynasti. I tillegg er området også rikt med hensyn til andre arkeologiske objekter: templer og graver. På snaue 100 år ble mer enn 25 millioner tonn kalksteinsblokker brukt til disse omfattende byggverkene.

Alle pyramidene ligger på Nilens vestre bredd, på grensen mellom jordbruksarealer og ørken, på dét stedet hvor veien til dødsriket begynner. Nilen har endret sitt løp siden oldtiden, og rant nærmere pyramidene på den tiden de ble bygget.

Pyramidefeltene i tilknytning til oldtidsbyen Memfis, blant dem pyramidekomplekset på Gizaplatået, ble i 1979 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Andre felt i området som også hører til denne oppføringen er Saqqara, Dahshur, Abu Rawash og Abusir.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kart med engelske navn over Giza nekropolis. Komplekset av fortidsminner fra antikkens Egypt omfatter ni pyramider: de tre største er oppkalt etter faraoene Kheops, Khefren og Mykerinos (på egyptisk Khufu, Khafre og Menkaure), de seks andre er navnløse. Området omfatter også Den store sfinksen på østsida, flere gravlunder, en arbeiderlandsby og et industrielt kompleks.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]