Qiang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qiangfolk

Qiang (kinesisk: 羌族; pinyin: Qiāngzú) er navnet på et av de 55 offisielt anerkjente minoritetsfolkene i Folkerepublikken Kina. De utgjorde ved folketellingen i 2000 rundt 306 100 mennesker. De bor først og fremst i Sichuan: Nesten 200 000 er i fylkene Mao, Wenchuan, Li, og Heishui (i det autonome prefektur Ngawa for tibetanere og qianfolk) og fylket Beichuan (i naboprefekturet Mianyang).

Historie[rediger | rediger kilde]

Folk med navnet Qiang figurerte i inskripsjoner på orakelbein allerede i Shang-dynastiets tid. De var utspredt i de vestlige områder fra Yunnan i sør til Gansu i nord. Til å begynne med må de ha vært gjetere og nomader; skrifttegnet for deres navn svarer til tegnet for sau. De holdt dessuten okser, hester, eseler og kameler. Fra senest De stridende staters tid utviklet de jordbruk og faste bosettinger.

Tradisjonelt qiang-hus

Selv om de var i kontakt med xiongnuene og tidlig allierte seg med dem mot Han-dynastiet, dannet de aldri noen større stat eller føderasjon. Tvert i mot var det mye intern splid blant dem, skal man tro kinesiske kilder. Qiangfolket fant seg etterhvert til rette innen Han-rikets grenser så tidlig som på 100-tallet f.Kr., noen ganger etter tvang fra Han-riket, andre ganger helt frivillig. Under borgerkrigen mot Wang Mang og i de første tiårene av det østlige Han flyttet mange qiang nordvestover inn i Gansu. Da Guangwu gjenerobret Gansu for Han-riket fant han store områder som var kontrollert av qiang. Han-styret forsøkte å håndtere dette problemet med tvangsflyttinger, og noen qiang havnet til og med nær den gamle hovedstaden Chang'an i 35 og 50 e.Kr. Dette gjorde bare qiangfolket enda mer rebelsk, og i en periode vurderte Han-riket å oppgi områdene rundt sin gamle hovedstad.

Etterhvert lot Han-riket qiang-grupper opprette egne «indre» småriker innen Han-rikets grenser. Det første ble opprettet allerede 60 f.Kr.. Hundre år senere var det slike riker i Ordos, Gansu og Sichuan.

Qiangfolket spilte en viktig rolle mot slutten av Han-dynastiets tid. Qiang-opprør var med på å svekke Han-riket og slik berede grunnen for dets sammenbrudd.

Etterkommere av det gamle tangutfolket, som dannet sitt eget keiserrike i det nordvestre Kina på 900-tallet og hersket over det i 250 år, inngikk også i qiang-folket. Men de fleste tanguter er i dag forlengst assimilert inn i den generelle kinesiske befolkning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]