Shanhaiguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shanhaiguan
LandKinas flagg Kina
Grunnlagt1381 (Julian)
Areal255,36 hektar
Kart
Shanhaiguan
40°00′34″N 119°45′15″Ø

Shanhaiguan (tradisjonell kinesisk:: 山海關, forenklet kinesisk: 山海关, pinyin: Shānhǎi Guān, W.-G.: Shan Hai Kuan) er et bydistrikt i byprefekturet Qinhuangdao i Hebei-provinsen i Folkerepublikken Kina. Det har et areal på 192 km² og talte i 2006 ca. 140 000 innbyggere.

På norsk betyr navnet fjell- og havpasset (Shanhai-passet).

Det utgjør østenden av den regionale forgreningen av Den store kinesiske mur, og er et populært turistmål. Den første port under himmelen er også besøkt av turister. Det sted der muren når ned til Stillehavet (i Bohai-bukten) har fått tilnavnet Den gamle dragens hode.

Shanhai-passet er om lag 300 km øst for Beijing.

Historie[rediger | rediger kilde]

Her var i lange tider av Kinas historie forsvarsgrensen mot stammene i Mandsjuria (som khitanerne, jursjenerne og mandsjuene).

Shanhaiguan ligger sør for Yanfjellene og nord for Bohaihavet, og passasjen mellom fjell og hav er ikke bred.

Både Det nordlige Qi-dynastiet og Tang-dynastiet bygde vaktstasjoner i området. I 1381 lot Ming-generalen Xu Da bygge festningen Shanhaiguan. Senere forsterket minggeneral Qi Jiguang festningen med et stort garnisonsanlegg, med ytterligere fort øst, sør og nord for passet, slik at Shanhaiguan ble til et av Kinas sterkeste festningsverker.

Men da det virkelig gjaldt, var festningene til ingen nytte. Ved Ming-dynastiets fall – Beijing var blitt inntatt av opprørere som angrep fra innlandet – satt general Wu Sangui som kommandant i Shanhaiguan. Han hadde tenkt å gå over til opprørerne, altså de nye makthavere, men fikk høre fra hovedstaden at deres anfører, Li Zicheng, hadde forgrepet seg mot hans konkubine, Chen Yuanyuan. Da tok han i stedet kontakt med Qing-føreren Dorgon, og åpnet så festningens porter for Qing-soldatene. Sammen med dem strømmet de sørover og kjempet og vant mot Li Zicheng i slaget ved Shanhaiguan.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Shanhaiguanavsnittet av Den kinesiske mur (万里长城—山海关. Wanli Changcheng – Shanhaiguan) ble i 1961 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner. I 1987 erklærte UNESCO Den kinesiske mur som Verdensarv.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Det er fem subdistrikter, tre storkommuner og en kommune i distriktet.[1]

Subdistrikter:

  • Nanguan (南关街道), Dongjie (东街街道), Xijie (西街街道), Lunan (路南街道), Chuanchang-gaten (船厂路街道)

Storkommuner:

  • Diyiguan (第一关镇), Shihe (石河镇), Mengjiang (孟姜镇)

Kommuner:

  • Bohai (渤海乡).

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Shanhaiguan er stoppested på den viktige jernbanelinen Jinghabanen som løper fra Beijing til Harbin via blant annet Tianjin, Tangshan, Shenyang og Changchun.

Vei[rediger | rediger kilde]

Distriktet er også startpunkt for Kinas riksvei 205, som fører gjennom det østlige Kina sørover til Shenzhen i Guangdong.

Kinas riksvei 102 løper gjennom området. Den begynner i Beijing og fører gjennom provinsene Hebei, Liaoning, Jilin og Heilongjiang. Den er innom byene Qinhuangdao, Shenyang og Changchun underveis til Harbin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]