Kiyomizu-dera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kiyomizu-dera i østre Kyoto

Kiyomizu-dera (Kiyomizudera/Kiyomizutempelet; japansk清水寺) Betyr det rene vannets tempel og er brukt for flere buddhisttempler, men blir vanligvis knyttet til Otowa-san Kiyomizu-dera (japansk音羽山清水寺) i østre Kyoto, som er en av byens mest kjente steder.

Byen Kyoto sett fra Kiyomizu-dera

Tempelet dateres tilbake til år 798, men dagens bygninger ble konstruert i 1633. Navnet på tempelet er fra en foss inne i komplekset som kommer fra et nærliggende fjell. Kiyomizu (清水) betyr rent vann eller klart vann.

Hovedhallen av Kiyomizu-dera er bemerkelsesverdig på grunn av sin vide veranda, som støttes av hundrevis av pilarer og strekker seg over åssiden og gir en imponerende utsikt over byen.

Det japanske ordtaket «å hoppe fra Kiyomitzus veranda»(「清水の舞台から飛び降りる」) betyr så mye som å komme frem til en beslutning og henspiller til troen fra Edo-perioden at den som overlever hoppet får oppfylt sine ønsker.

Under hovedhallen er fossen Otowa-no-taki, der tre fosser munner ut i et bekken. Besøkende ta fra vannet som tilskrives helbredende egenskaper. Det heter seg at å drikke vannet fra de tre bekkene bringer helse, lang liv og sukess i studier.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]