Altan Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Altan Khan som et buddhistisk ikon, bilde fra 1500-tallet.
Altan Khan.

Altan Khan (1507-1582; mongolsk kyrillisk: Алтан хан; kinesisk: 俺答汗; hanyu pinyin: Ǎndá Hán; "Gyllen hersker"), hvis personlige navn var Anda (ᠠᠨᠳᠠ; "Venn"), var khan over tümed-mongolene og de facto-hersker over Den høyre vingen, eller de vestlige stammene, til mongolene. Han var sønnesønnen til Dayan Khan, en etterkommer av Khubilai Khan, som hadde klart å forene khalkamongolene i nord og chakharmongolene i sør i en stammesammensluttning.

Altan Khan kontrollerte et område i Ordos i dagens Indre Mongolia, og herfra gjennomførte han mange plyndringer mot det kinesiske Míng-dynastiet, som ble tvunget til å anerkjenne ham som en lokal hersker. I 1570 ga Longqing-keiseren ham tittelen Shùnyì Wáng, en tittel som gikk i arv til hans sønn. Altan Khan grunnla også byen Hohhot.

Ham bidro til at den tibetanske buddhismen ble gjeninnført blant mongolene, som hadde gått tilbake til tengriisme etter Yuán-dynastiets fall. Han støttet Gelug-skolen, og da han inviterte Sonam Gyatso, den tredje Dalai Lama, til Mongolia, kalte han ham Dalai Lama, hvor Dalan tilsvarer det tibetanske navnet Gyatso ("hav"). Dette var opphavet til navnet på tittelen Dalai Lama, men ikke til selve tittelen.


Forgjenger:
 Bars Bolud Jinong 
Khan over tümedene
Etterfølger:
 Chichingha
(Qiqingha