Shaanxi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shaanxi
陕西省

Kart over Shaanxi
Kart over Kina. Shaanxi er merket i rødt.

LandKinas flagg Kina
StatusProvins
HovedstadXi'an
TidssoneUTC+8
Areal205 800 km²
Befolkning39 528 999[1] (2020)
Bef.tetthet192,07 innb./km²
Etniske grupperHan (99,5 %)
Hui (0,4 %)
SpråkJin Rediger på Wikidata
Nettsidewww.shaanxi.gov.cn
Posisjonskart
Kart
Shaanxi
34°16′00″N 108°54′00″Ø

Shaanxi (kinesisk: 陕西, pinyin: Shǎnxī) er en provins i Folkerepublikken Kina med 36 millioner innbyggere.

Den kinesiske enkelttegnsforkortelsen er 陕 for Shan.

Provinshovedstaden er Xi'an.

Romanisering og navn[rediger | rediger kilde]

Etter Hanyu Pinyin-reglene skulle man, dersom man ikke medtok tonemerkene, for både Shaanxi og naboprovinsen Shanxi ha stavet navnene som «Shanxi»; forskjellen er i tonene: Shānxī og Shǎnxī. For at forskjellen skulle være tydelig også uten tonemerker, valgte man stavingen «Shaanxi» (dette er forsåvidt også i pakt med romaniseringen Gwoyeu Romatzyh utviklet av Yuen Ren Chao) for provinsen Shǎnxī, mens «Shanxi» benyttes for provinsen Shānxī.

Med dette er «Shaanxi» det eneste kinesiske provinsnavnet som ikke romaniseres etter pinyin-regler.

Navnet kommer fra fylket 陕 Shǎn, et fylke som ligger i naboprovinsen Henan, og fra 西 Xi, som betyr «vest». Det gir: «Vest for [fylket] Shan».

Historie[rediger | rediger kilde]

De første mennesker bosatte seg her for 1,15 millioner år siden og trengte så nedover og øst langs Guleelven. Shaanxi anses som en av de betydeligste vugger for den kinesiske sivilisasjon. Over 13 dynastier har hatt sine residenser i området, blant dem Zhou-, Qin-, Han- og Tang-dynastiene.

Den 2. februar 1556 ble provinsen rammet av det som anses å ha vært historiens kraftigste jordskjelv. Også naboprovinsene ble rammet; 830.000 menneskeliv gikk tapt.

Under dunganopprørene ble provinshovedstaden Xi’an i 1862 beleiret av inntrengende Taiping-opprørere fra sør, og året etter av muslimske hui. Frem til 1872 kontrollerte hui-kineserne særlig provinsens nordlige og vestlige deler, men også noen områder sørpå, og andre deler av det nordlige Kina. Under disse muslimske opprørene ble mange millioner drept, både hui- og han-kinesere. Dat det hele var over, var det svært få muslimer igjen i Shaanxi.

Mot slutten av 1911 ble også Xi'an grepet av revolusjonsbølgen, og provinsen Shaanxi erklærte seg uavhengig fra den keiserlige sentralregjering. Etter opprettelsen av Republikken Kina ble Shaanxi fra 1916 borgerkrigsslagmark mellom de nordlige militarister, kuomintangstyrker og kommunistiske styrker. Ca 1920 var det Anhui-klikken som dominerte, men rundt 1924 styrte Zhiligeneralene og 1926 Kuominchun. I den nordlige delen av provinsen etablerte kommunistene sitt sterke støttepunkt og sentrum i og rundt Yan'an i 1935 – område var endepunktet for «den lange marsjen».

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Den nordlige del av Shaanxi er del av en ørken som dominerer store deler av Indre Mongolia. Sønnenfor, i provinsens sentrale deler, er den av det nordkinesiske løssplatået. Qinlingfjellene løper på tvers, fra øst til vest, i de sørlige sentrale deler, og sør for fjellene er klimaet subtropisk.

Det nordlige Shaanxi er kaldt om vinteren, og svært varmt om sommeren. Vinter og vår er tørre årstider. Den sørlige del av provinsen får mnest regn.

Årlig middeltemperatur er mellom 9 og 16 ℃ – i januar er spennet mellom −11 til 3.5 ℃, og i juni fra 21 til 28 ℃.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Shaanxi er delt inn i 10 enheter på prefekturnivå (Én subprovinsiell by og 9 byprefekturer).

Kart # Navn Hanzi Hanyu Pinyin Administrativt sete Type
1 Xi'an 西安市 Xī'ān Shì Weiyang Subprovinsiell by
2 Ankang 安康市 Ānkāng Shì Hanbin Byprefektur
3 Baoji 宝鸡市 Bǎojī Shì Weibin Byprefektur
4 Hanzhong 汉中市 Hànzhōng Shì Hantai Byprefektur
5 Shangluo 商洛市 Shāngluò Shì Shangzhou Byprefektur
6 Tongchuan 铜川市 Tóngchuān Shì Yaozhou Byprefektur
7 Weinan 渭南市 Wèinán Shì Linwei Byprefektur
8 Xianyang 咸阳市 Xiányáng Shì Qindu Byprefektur
9 Yan'an 延安市 Yán'ān Shì Baota Byprefektur
10 Yulin 榆林市 Yúlín Shì Yuyang Byprefektur

Disse 10 enhetene på prefekturnivå er inndelt i 107 enheter på fylkesnivå (24 distrikter, 3 byfylker og 80 fylker). Disse er igjen inndelt i 1745 enheter på kommunenivå (917 bykommuner, 680 kommuner) og 148 subdistrikter).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]