Gobiørkenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gobiørkenen i Indre Mongolia.
Kartutsnitt av Gobiørkenen

Gobiørkenen (mongolsk: Говь, Gowj, kinesisk: 戈壁, pinyin: Gē bì) er et stort ørkenområde i det østre Sentral-Asia. Det er Asias største og en av verdens største ørkener. Gobiørkenen strekker seg fra sør i Mongolia til nordvest i Kina. Den strekker seg cirka 1 600 kilometer fra sørvest til nordøst og cirka 800 kilometer fra nord til sør. Arealet utgjør omkring 1 295 000 km²

Den svenske forskeren Sven Hedin var med på å kartlegge Gobiørkenen to ganger, i 1897 og i 1900–1901. Gobiørkenen var da en av de få gjenværende hvite flekkene på verdenskartet.

Betegnelsen «Gobi» er tvetydig, og benyttes verken i Kina eller i Mongolia for noe nærmere konkretisert eller avgrenset område. I stedet står det mongolske ord «Gobi» (kinesisk: Gebi, ofte også Gebi tan) for landskapsformen i de sentralasiatiske stein- og blokkørkenene. Dette til forskjell fra sandørkenene, som på kinesisk kalles «Shamo».

Regionen kalles i Kina også for han-hai («tørr sjø»).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Man: Gobi: Tracking the Desert, 1999
asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.