Huangyaguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huangyaguan
LandKinas flagg Kina
Kart
Huangyaguan
40°13′56″N 117°24′22″Ø

Huangyaguan eller Huangya-passet (黄崖关; Huángyáguān) er en fjellovergang og en del av Den kinesiske mur. Det ligger på grensen mellom Hebei og Tianjin i Yanfjellene 20 km nord for Ji i Kina.

Den kinesiske mur ved Huangyaguan ble opprinnelig bygget under det nordlige Qi-dynastiet, som i 556 utvidet den nybygde muren nord for Beijing østover til Shanhaiguan. Ming-dynastiet bygde senere på 1550-tallet en ny mur på restene av den nordlige Qi-dynastiets mur. Denne muren ble renovert, utvidet og fullført i 1567–1572 under ledelse av general Qi Jiguang. Det var i løpet av denne tiden muren fikk det karakteristiske mursteinsutseendet med tårn og skyteskår som Den kinesiske mur er kjent for. Forsvaret av Huangyaguan under Ming-dynastiet var under Jizhou-garnisonens ansvar.[1]

I 1984 ble 3 km av muren rundt Huangyaguan renovert, noe som gjorde den til den lengste renoverte delen av Den kinesiske mur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Huangyaguan - Longest Restored Great Wall Section, Marathon Venue». www.chinahighlights.com (engelsk). Besøkt 21. mars 2023.