Hexikorridoren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korridoren anskueliggjort ved et kart over Tangdynastiets Kina

Hexikorridoren eller Gansukorridoren (Hexi Zoulang 河西走廊 eller Gansu Zoulang 走廊甘肃; Wade-Giles: Hehsi Tsoulang) ligger i provinsen Gansu i Kina. Den omfatter et område på ca. 215.000 km². Som del av Silkeveien i det gamle Kina er den det viktigste leddet på handelsveiene til Xinjiang og Sentral-Asia. Den ligger ved den nordvestlige bredd av elven Huang He og er en smal og langstrakt passasje av ca. 1000 kilometer og inntil 100 kilometer bredde. Korridoren strekker seg fra de steile hengene til Wushaoling nær den moderne by Lanzhou og til høydedragene ved Yumenguan ved grensen mellom Gansu og Xinjiang. Mange av de fruktbare oasene langs veien er omgitt av ørken og halvørken.

Korridoren løper mellom fjellene Qilian Shan, Longshou Shan og Heli Shan, og gjennomstrømmes av elvene Hei He og Shule. På grunn av smeltevannet som ansamler seg fra Qilianshan, et område med isbreer og mye snø om vinteren og hvorfra mange elver utspringer, er det mulig ved en rekke av oasene med åkerbruk og kvegdrift. Det er ogsaå bygget en jernbanelinje gjennom korridoren; den sammenknytter Lanzhou og Xinjiang. Dessuten utnyttes vannkraft i fjellene, eksempelvis med Longshou-demningen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sabira Ståhlberg: Der Gansu-Korridor: Barbarenland diesseits und jenseits der großen chinesischen Mauer; zum Nord-Süd-Dialog eines zentralasiatischen Gebietes. Kovač, Hamburg 1996, ISBN 386064470X