Hopp til innhold

Shelbyville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shelbyville er en fiktiv by i TV-serien The Simpsons. Det er nabobyen til Springfield, og byene fremstår som rivaler. Blant annet blir Springfield latterliggjort på teater-scener i Shelbyville. Shelbyville ble for en kortere periode kalt «Morgan-ville» når Abraham Simpson var ung. Ifølge The Simpsons Movie ligger Shelbyville vest for Springfield.

Byen ble grunnlagt i 1796 av Shelbyville Manhattan etter at han og kompanjongen Jebediah Springfield, Springfields grunnlegger, ikke kunne bli enige om ekteskap mellom søskenbarn skulle være tillatt (Manhattan var for, Springfield mot). Selv om Shelbyvilles innbyggere ikke fremstår som smartere og mer reflekterte enn Springfields innbyggere, fremstår likevel Shelbyville som en mer velstående by.

Shelbyville fremstår i stor grad som et speilbilde av Springfield. De har hver sitt atomkraftverk. Der Springfield har Duff Beer, har Shelbyville sitt Fudd. Der Springfield har Kwik-E-Mart, har Shelbyville Speed-E-Mart. Der barneskolen i Springfield har en mannlig skotsk vaktmester i Groundskeeper Willie, har barneskolen i Shelbyville en kvinnelig skotsk vaktmester. Springfield har en «Moe’s Tavern» oppkalt etter eieren Moe Szyslak, men i Shelbyville finnes det en Joe's Tavern. Mens Springfield kun har Krusty Burger, har imidlertid Shelbyville McDonald's. Shelbyville fikk også muligheten til å arrangere OL, etter at Bart Simpson ødela Springfields sjanser.

Det foregår en intens rivalisering mellom de to nabo-byene i løpet av hele TV-serien, spesielt i den sjette sesongens episode "Lemon of Troy" hvor innbyggerne i Shelbyville stjeler et verdsatt sitron-tre fra Springfield. Flere av innbyggerne i Springfield forsøker deretter å skaffe treet tilbake igjen, til deres egen by.

Av figurene i serien er Homers halvbror Herb Powell og Milhouses mor Luann Van Houten fra Shelbyville.

I USA finnes det minst 8 virkelige byer med navnet Shelbyville, og i statene Kentucky, Illinois og Missouri finnes både Shelbyville og Springfield.