Hopp til innhold

Hurtigmat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hurtigmat i form av fish and chips, frityrstekte fiskebiter og pommes frites.

Hurtigmat, gatekjøkkenmat eller fast food er enkle småretter som serveres normalt fra en hurtigmatrestaurant, gatekjøkken, butikk eller kiosk. Hurtigmat har vært sett på som billig mat med noe tvilsom kvalitet, men er i endring etter hvert som nye serveringskonsept innføres.

Nasjonale variasjoner

[rediger | rediger kilde]
Gatekjøkkenmat serveres ofte med engangsbestikk i plast. Selv om løsningen er reinslig og billig, blir det sammen med poser, pappbegre, glass og sugerør enormt mye søppel og unødvendig sløsing med ressurser. Retten på bildet består av hamburger, ketsjup og pommes frites med dressinger og tilbehør.

I Norge har pølse i brød lang tradisjon som hurtigmat. I dag finnes et videre utvalg av serveringstilbud, med forskjellige pølser og hamburgervarianter, sandwicher, kebab, pitabrød, kylling, pommes frites, taco, pizza, løvstek, biffsnadder og gryteretter. Det spises mest hurtigmat pr. innbygger i Finnmark, og hver finnmarking spiser i snitt 1,3 kg pølse i året.[1]

I andre land varierer mattilbudet etter de lokale skikkene, i Japan er sushi og fiskeretter utbredt, mens i England er fish and chips svært vanlig.

Noen hurtigmatkjeder

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Finnmarkinger spiser mest pølse, kaker og hurtigmat». nordlys.no. 23. november 2012. Besøkt 29. mai 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]