Slaget ved Waterloo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Slaget ved Waterloo
Konflikt: Napoleonskrigene
Andrieux - La bataille de Waterloo.jpg
Slaget ved Waterloo
Dato 18. juni 1815
Sted Waterloo, den gang Det forente kongeriket Nederlandene, i dag Belgia
Resultat Klar seier for koalisjonen ved britiske og prøyssiske styrker
Stridende parter
Storbritannia Storbritannia
Hanovers flagg Hannover
Preussens flagg Preussen
Nederland Nederland
Nassaus flagg Nassau
Braunschweigs flagg Braunschweig
Frankrike Frankrike
Kommandanter og ledere
Storbritannia Hertugen av Wellington
Preussens flagg Fyrst Gebhard von Blücher
Frankrike Napoleon Bonaparte
Frankrike Michel Ney
Styrker
118 000, av de britiske og allierte 68 000 og 50 000 prøyssiske soldater 73 000
Tap
24 000, av de britiske og allierte 17 000 og 7 000 prøyssiske soldater 41 000, av de 24 000 til 26 000 drept, såret eller tatt til fange, i tillegg 15 000 forsvunnet

Koordinater: 50°40′45″N 4°24′25″Ø

Slaget ved Waterloo fant sted 18. juni 1815 ved den belgiske landsbyen Waterloo, rundt 10 km sør for den belgiske hovedstaden Brussel. I slaget som ble Napoleon Bonapartes siste, ble den tidligere franske keiseren endelig beseiret av de britisk-prøyssiske hærene ledet av general Arthur Wellesley, den første hertug av Wellington, og general Gebhard Leberecht von Blücher. Like etter slaget ble Napoleon avsatt og sendt i fangenskap på St. Helena i Søratlanteren, der han tilbragte resten av sitt liv.

En avgjørende faktor for slagets gang var at det franske artilleriet ikke fungerte, på grunn av den myraktige, våte jorden. Sprenggranatene avfyrt av franskmennene, som under normale omstendigheter ville meiet ned de britiske linjene, ble i stedet absorbert av jorden og gjorde minimal skade.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

En oversikt over slagordenen, vi ser de franske styrkene (blått) har posisjonert seg midt mellom de allierte hærene
Soldater under en gjenskapning av slaget ved Waterloo

Den 13. mars 1815, seks dager før Napoleon nådde Paris etter sin tilbakekomst fra eksil på Elba, ble hans hovedmotstandere, med Storbritannia i spissen, enige om å samle sine styrker mot ham og gjøre en slutt på hans styre, en gang for alle. Fire dager senere ble Storbritannia, Russland, Østerrike og Prøyssen enige om å bidra med 150 000 mann hver til en koalisjonshær som skulle invadere Frankrike fra hver sin retning, slå seg sammen og overmanne Napoleons styrker. Napoleon hadde mistet store deler av sin grande armèe (Den store hæren) under sitt mislykkede felttog i Russland i 1812, men hadde klart å samle sammen en stående hær på rundt 280 000 mann som han kombinerte med rundt 300 000 veteraner fra sine tidligere felttog. Denne hæren var derimot kjent som Armeè du Nord (Nordhæren). De Allierte hadde klare 700 000 mann, selv om de hadde planer for å øke dette til en million, støttet av over 200 000 støttepersonell. Napoleon hadde på sin side satt som mål å mønstre en hær på 2,5 millioner mann, noe han aldri klarte å komme i nærheten av.

Napoleon visste at om de allierte fikk anledning til å slå seg sammen, ville de langt overgå hans styrker. Derfor besluttet han å angripe og nedkjempe de styrkene som hadde rukket å samle seg sør for Brussel før de kunne motta forsterkninger fra sine britiske allierte under Wellesley, for deretter å splitte opp den gjenværende koalisjonsstyrken og knuse dem en etter en.

Wellesley trodde derimot feilaktig at Napoleon ville forsøke å omringe de allierte i et overraskelesangrep, en tanke Napoleon oppmuntret ham til å tro på så godt som han kunne med falsk etterretning. Napoleon forflyttet seg så mot fronten uten de alliertes vitende og delte den franske hæren opp i tre deler, en venstre flanke, under ledelse av feltmarskalk Michel Ney, en høyre flanke under kommando av marskalk Grouchy og en reservestyrke, som han personlig ledet.

Napoleon krysset deretter frontlinjen før daggry den 15. juni og fikk raskt sikret seg en posisjon midt i knutepunktet mellom de to allierte hærene – Wellingtons allierte styrker mot nordvest og Blüchers prøyssiske styrker mot nordøst.

Napoleon anså de prøyssiske styrkene som den største trusselen og bestemte seg for å angripe dem først. Kommandør Ziethens styrker klarte å oppholde de fremrykkende franskmennene, noe som ga Blücher sjansen til å opprette en god forsvarsposisjon. Napoleon sendte marskalk Ney med den franske hærens venstre flanke for å sikre kryssveien ved landsbyen Quatre Bras, hvor Wellington var i full gang med samle sammen sine spredte styrker. Så snart Quatre Bras var sikret, kunne Ney svinge østover og forsterke Napoleon.

Ney nådde Quatre Bras den 16. juni og støtte på forholdsvis små allierte tropper, som klarte å slå tilbake Neys angrep. Etterhvert som slaget utviklet seg, mottok de allierte forsterkninger fra andre styrker, etterfulgt av Wellington som tok personlig kommando over hæren sent samme ettermiddag. Til slutt greide de allierte å drive franskmennene under Ney ut av Quatre Bras.

I mellomtiden tok Napoleon reserven og den franske hærens høyre flanke og beseiret prøysserne i slaget ved Ligny. Dette nederlaget gjorde de alliertes posisjon under Wellington ved Quatre Bras uutholdelig. Den 17. juni ble brukt til å trekke seg tilbake mot Mont St. Jean, en lav ås sør for landsbyen Waterloo, hvor de satte opp en forsvarsposisjon. I mellomtiden marsjerte Napoleon med høyreflanken og reserven mot Quatre Bras og slo seg sammen med Ney klokken 13:00 samme dag. Herfra forfulgte de Wellingtons hær, men resultatet ble bare en mindre trefning med fiendens kavaleri før et kraftig regnvær satte inn.

Før Napoleon forlot Ligny for å slå seg sammen med Ney, sendte han marskalk Grouchy med 33 000 mann for å forfølge de gjenværende prøyssiske styrkene under Blücher. Dette trekket ble skjebnesvangert, idet det tok lang tid før Grouchy kom i gang med å forfølge prøysserne. Dette gjorde at dyrebar tid ble kastet bort på å lokalisere prøysserne, innen da var det for sent å forhindre dem fra å marsjere mot Waterloo og slå seg sammen med Wellington. Uklare ordre fra Napoleon gjorde at Grouchy, nå forsterket med ekstra kavaleri, tok høyreflanken av franskmennenes nordlige styrker vekk fra hovedslaget ved Waterloo og mot Wavre. Her angrep han de prøyssiske baktroppene under løytnant-general Baron Johann von Thielmann i slaget ved Wavre. Grouchy vant dette slaget, men denne seieren ble skjebnesvanger for Napoleon, idet Grouchy ikke rakk å nå Waterloo og forsterke den franske hæren med sine 30 000 mann, samtidig som prøyssernes hovedhær uhindret kunne slå seg sammen med Wellington.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bjørnskau, Erik: Waterloo 1815, forlaget Historie & kultur, Oslo 2014 ISBN 9788292870976

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]