Ólafía Jóhannesdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ólafía Jóhannesdóttir
Olafia Johannsdottir BW.jpg
Født22. oktober 1863Rediger på Wikidata
Død24. februar 1924Rediger på Wikidata (60 år)
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Ólafía Jóhannsdóttir (født 22. oktober 1863Island, død 24. februar 1924) var en kvinne som viet sitt liv til å hjelpe de mest vanskeligstilte i Oslos slumkvarter ved Vaterlands bru i begynnelsen av 1900-tallet.

Hun ble av og til referert til som Laffi eller bare Island.

Etter reisevirksomhet i Canada, USA og Storbritannia for å fremme organisasjonen Det Hvite Bånds sak, slo hun seg ned i Oslo. Der etablerte hun et herberge for fattige, prostituerte og alkoholikere og tilbød bad, mat og en ren seng å sove i.

Hun gav ut en bok, De ulykkeligste, som vakte stor oppsikt også ut over Norges grenser. I 1930 ble det ved Vaterlands bru reist en byste av Olafia. Bysten er fra 2004 plassert i Vaterlandsparken.

16. november 2003 ble Olafiaprisen delt ut av Vigdís Finnbogadóttir i kulturkirken Jakob. Prisen bestod av en sjekk på 15 000 kr og et grafisk trykk.

OlafiagangenGrønland Olafiaklinikken] ved Oslo universitetssykehus i Oslo er oppkalt etter henne.

Koret Laffí er også oppkalt etter henne, men det er en kor sammensett av Islendinger som bor i Oslo området.

Den islandske Menigheten i Norge har valgt å navngi sitt menighetshus etter Olafia eller Ólafíustofa (Olafiastuen). Menigheten har også et støttefond ved navn Ólafíusjóður (Olafiafondet).

Hvert år rundt hennes fødselsdag feirer Den islandske Menigheten Ólafía med Ólafíuhátíð (Olafiahøytid), der som blant annet koret Laffí opptrer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]