Tiberios III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tiberius III Apsimar)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiberios III
Apsimar el. Apsimaros
Solidus-Tiberius III-sb1360.4.jpg
Fødtukj. år
muligens i Pamphylia
Død15. februar 706
KonstantinopelRediger på Wikidata
henrettet
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Byzantine emperor (698–705) Rediger på Wikidata
Søsken HeracliusRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØstromerriketRediger på Wikidata
Regjerte698705
ForgjengerLeontios
EtterfølgerJustinian II

Tiberios III (Tiberius, gresk: Τιβέριος Γ', født muligens i den bysantinske provins Pamfylia, død 15. februar 706 i Konstantinopel) var østromersk (bysantinsk) keiser fra 689 til 21. august 705. Han styrtet den tidligere keiser Leontios etter et mislykket forsøk på å gjenerobre byen Kartago fra araberne i 698. På tross av at Tiberios hadde suksess med sin militære strategi overfor arabernes trusler fra øst, ble han likevel styrtet i 705 i et opprør ledet av den tidligere keiser Justinian II som etter å ha vært keiser fra 685 ble styrtet og landsforvist av Leontios i 695.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tiberios var en germansk sjøoffiser fra regionen Pamfylia og het opprinnelig Apsimaros (Αψίμαρος). Han deltok i angrepet på Kartago i 698 der den østromerske flåten skulle forsøke å gjenerobre byen som var falt i hendene på araberne. Angrepet var ledet av den romerske hærfører Johannes Patrisieren, men de mislyktes og måtte flykte tilbake til Kreta. Der gjorde soldatene mytteri og drepte hærføreren. De valgte Apsimaros til leder og under hans ledelse – han skiftet nå navn til Tiberios – dro flåten tilbake til Konstantinopel. De fikk der støtte i sin misnøye med keiser Leontios og offiserene åpnet portene for mytteristene og hyllet Tiberios som ny keiser.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Som keiser anså han de romerske provinsene i Afrika for tapte og konsentrerte seg om militær ekspansjon østover og klarte blant annet å erobre Armenia.

I 704 klarte den tidligere keiser Justinian II å unnslippe fra sitt eksilKrim. Han allierte seg med kazarenes overhode, khagan Busir Glavan og giftet seg med hans søster. Han samlet en styrke og dro deretter til den bulgarske keiser Tervel hvor han fikk støtte, og med en bulgarsk og slavisk hær på 15.000 mann dro mot Konstantinopel. Han klarte i første omgang ikke å innta byen, men ved list fikk han sendt noen av sine tropper inn i byen som åpnet portene for ham og han kunne overta keisermakten for andre gang.

Tiberios prøvde å flykte, men ble tatt til fange av Justinian II. Den 15. februar 706 ble begge de tidligere opprørskeiserne Leontios II og Tiberios III ført til hippodromen i Konstantinopel hvor de ble stilt for retten, dømt og henrettet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg
Østromersk keiser
[[]]
Forgjenger:
Leontios
698705 Etterfølger:
Justinian II
Østromerriket