Maurikios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maurikios
Flavius Mauricius Tiberius Augustus
Solidus-Maurice Tiberius-sb0481.jpg
Født 539
Kappadokia
Død 27. november 602
Konstantinopel
Halshugget
Ektefelle Constantina
Far Paul
Søsken Peter
Barn Theodosius, Tiberius, Maria
Nasjonalitet Østromerriket
Regjerte 13. august 582 - 27. november 602
Dynasti Justinske dynasti
Forgjenger Tiberius II Konstantin
Etterfølger Fokas

Maurikios (gresk Μαυρίκιος; latin Imperator Caesar Flavius Mauricius Tiberius Augustus) (ca. 539 i Arabissos/Kappadokia27. november 602 i Khalkedon) var fra 13. august 582 til 27. november 602 keiser i Østromerriket. Han var en viktig hersker i den tidlige bysantinske perioden, men hans tid som keiser ble hele tiden forstyrret av evigvarende kriger på flere frontavsnitt. I religiøse saker var han åpen og tolerant mot monofysittismen, men sto helt bak vedtakene fra konsilet i Khalkedon.

Maurikios var en framtredende general i sin ungdom og kjempet med hell mot det persiske Sasanideriket. Straks han ble keiser førte han krigen mot perserne til seier og utvidet den østlige fronten dramatisk. Han giftet sin datter med kong Khosrau II av Persia. Maurikios drev også omfattende krigføring på Balkan mot avarere (et tyrkisk eller asiatisk nomadisk folk), og presset dem bakover og over elven Donau ved 599. I vest etablerte Maurikios to store delvis selvstyrte provinser kalt for exarchater, styrt av exarcher, visekonger, av keiseren. I Italia etablerte Maurikios eksarkatet i Ravenna i 584, det første virkelige forsøket av imperiet til å bremse langobarderes framferd. Med opprettelsen av eksarkatet i Afrika i 590 sikret han ytterligere Østromerrikets hold på den vestlige delen av Middelhavet.

Maurikios' styre slet med økonomiske vanskeligheter og bortimot konstant krig. I 602 tok den misfornøyd generalen Fokas tronen, og fikk Maurikios og hans seks sønner henrettet mens de tre døtrene og hustruen ble spart og sendt i kloster. Denne hendelsen og kuppet kom til å bli katastrofal for riket. Det sparket i gang en ødeleggende krig med Persia som gjorde begge rikene hjelpeløse i framveksten av de muslimske angrepene. Hans styre er relativt godt dokumenter i senantikken, særlig av historikeren Theophylaktos Simokates. Maurikios selv er forfatter av Strategikon, en håndbok i krigføring som påvirket europeiske militære i bortimot et millennium. Maurikios framstår som en av de siste keisere hvis rike fortsatt hadde stor likhet med Romerriket i tidligere århundrer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Østromersk keiser
Justinske dynasti
Forgjenger:
Tiberius II Konstantin
582602 Etterfølger:
Fokas tyrannen
Østromerriket