Maurikios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maurikios
Flavius Mauricius Tiberius Augustus
Solidus-Maurice Tiberius-sb0481.jpg
Født539
Kappadokia
Død27. november 602
Konstantinopel
Halshugget
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Byzantine emperor (582–602)
  • romersk senator
  • romersk keiser Rediger på Wikidata
Ektefelle ConstantinaRediger på Wikidata
Far PaulRediger på Wikidata
Søsken Peter, GordiaRediger på Wikidata
Barn
10 oppføringer
Theodosius, Tiberius, Petrus, Paulus, Justin, Justinian, Anastasia, Cleopatra, Theoctista, MariaRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØstromerriketRediger på Wikidata
Regjerte13. august 582 - 27. november 602
DynastiJustinske dynasti
ForgjengerTiberius II Konstantin
EtterfølgerFokas

Maurikios (gresk Μαυρίκιος; latin Imperator Caesar Flavius Mauricius Tiberius Augustus) (født ca. 539 i Arabissos/Kappadokia, død 27. november 602 i Khalkedon) var fra 13. august 582 til 27. november 602 keiser i Østromerriket.

Han var en viktig hersker i den tidlige bysantinske perioden, men hans tid som keiser ble hele tiden forstyrret av langvarende kriger på flere frontavsnitt. I religiøse saker var han åpen og tolerant mot monofysittismen, men sto helt bak vedtakene fra konsilet i Khalkedon.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Maurikios var en framtredende general i sin ungdom og kjempet med hell mot det persiske Sasanideriket.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Straks han ble keiser førte han krigen mot perserne til seier og utvidet rikets østlige grenser dramatisk. Han giftet sin datter med kong Khosrau II av Persia.

Keiser Maurikios drev også omfattende krigføring på Balkan mot avarer (et tyrkisk eller asiatisk nomadisk folk), og presset dem nordover og over elven Donau ved 599.

I vest etablerte keiser Maurikios to store delvis selvstyrte provinser kalt for eksarkater, styrt av eksarker, visekonger, av keiseren. I Italia etablerte Maurikios eksarkatet i Ravenna i 584, det første virkelige forsøket fra imperiets side for å bremse langobardenes framrykning. Med opprettelsen av eksarkatet i Afrika i 590 sikret han ytterligere Østromerrikets kontroll i den vestlige delen av Middelhavet.

Maurikios' styre slet med økonomiske vanskeligheter og bortimot konstant krig. I 602 tok den misfornøyde generalen Fokas tronen, og fikk Maurikios og hans seks sønner henrettet mens de tre døtrene og hustruen ble spart og sendt i kloster. Denne hendelsen og kuppet kom til å bli katastrofal for riket. Det satte i gang en ødeleggende krig mot Persia som gjorde begge rikene hjelpeløse mot framveksten av de muslimske angrepene. Hans styre er relativt godt dokumentert i senantikken, særlig av historikeren Theophylaktos Simokates.

Keiser Maurikios selv er forfatter av Strategikon, en håndbok i krigføring som påvirket europeiske militære i bortimot et millennium. Maurikios framstår som en av de siste keisere hvis rike fortsatt hadde stor likhet med Romerriket i tidligere århundrer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg
Østromersk keiser
Justinske dynasti
Forgjenger:
Tiberius II Konstantin
582602 Etterfølger:
Fokas tyrannen
Østromerriket