Konstantin XI Palaiologos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Konstantin XI)
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantin XI
Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος Δραγάτσης
ConstantinoXI.jpg
Født 9. februar 1404
Konstantinopel
Død 29. mai 1453
Konstantinopel
Falt i slag
Far Manuel II Palaiologos
Mor Helena Dragaš
Bror Demetrios Palaiologos, Q2631753, Johannes VIII Palaiologos, Thomas Palaiologos, Q704973
Nasjonalitet Østromerriket
Regjerte 6. januar 1449 - 29. mai 1453
Dynasti Palaeologiske dynasti
Forgjenger Johannes VIII
Etterfølger Thomas Palaeologos og
Andreas Palaeologos
(i eksil)

Konstantin XI Palaiologos (gresk: Konstantínos Dragásis Paleológos Κωνσταντῖνος Δραγάσης Παλαιολόγος, også kjent under navnet Konstantin Dragatses, født 9. februar 1404 i Konstantinopel, død 29. mai 1453 samme sted) var den siste østromerske keiser.

Han ble drept i kampene som fulgte etter at Konstantinopels murer hadde falt for sultan Mehmet II. I følge lengenden kjempet han uten sine keiserlige kjennetegn, og ettersom tyrkerne ikke gjenkjente ham, skal han ha blitt begravet i en massegrav sammen med sine falne soldater.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Konstantinos var den åttende av ti sønner. Faren var keiser Manuel II Palaiologos' og moren Helena Dragaš. Han vokste opp med dem i Konstantinopel.

Regent, despot[rediger | rediger kilde]

Fra 1437 til 1439 var han regent i Konstantinopel for sin fraværende bror, keiser Johannes VIII Palaiologos. Før han selbv ble keiser var han despot i den bysantinske provins Morea på halvøya Peloponnes, der han ryddet av veien de siste rester av frankisk fremmedstyre.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Etter brorens død ble han keiser i 1448, og kronet allerede i despotatshovedstaden Mistra, for p komme eventuelle innsigelser i forkjøpet. Men uansett var rikets undergang på dette tidspunkt så godt som beseglet.

De osmanske tyrkere under sultan Mehmed II hadde allerede inntatt nesten hele Lilleasia. Bare et lite område rundt Konstantinopel og en smal landstripe langs den østlige svartehavskyst for det som gjenstod av det bysantinske rike. Sultan tilbød keiseren herredømmet over Morea, noe han avviste.

I 1452 begynte den osmanske hær med forberedelsene til en beleiring av Konstantinopel. Den begynte til slutt den 2. april 1453. Den 29. mai 1453 forberedte keiseren sog på det avgjørende slag, sammen med sine østromerske soldater og fem hundre republikken Genova som var kommet som forsterkning på skip og var blitt begeistret mottatt av bysantinerne.

De bad en siste gang i kirken Hagia Sophia, og så angrep osmanene. Det var en hard kamp med stort mannefall, men osmanene hadde minører og en kanon av meget stort kaliber (75 cm), som bare kort tid forut vart blitt oppfunnet av en ungarsk kanonstøper. I følge enkelte var kanonen ikke av avgjørende betydning, på grunn av de få kulene man hadde og problemene med en alt for voldsom rekyl.

En liten sideport (Kerkaporta ved Blachernae), som ikke var skikkelig sperret og muligens var blitt blokkert ved kanonbeskytningen, vat blitt oversett av forsvarerne, og dermed fikk angriperne innpass. Keiser Konstantinos XI ble sett heroisk kjempende ved hovedstadens porter; hans lik ble midlertid ikke funnet etterpå. En rekke myter og legender vokste frem, som den at erobreren Mehmed II lot hver falne kropp vaske og undersøke, til man til slutt angivelig fant keiseren (han hadde avlagt alle sine identifiserende klær og kjennemerker, unntatt purputskoene, som han glemte). Hva som så skal ha skjedd med ham, er uklart.

Konstantinos' død og erobringen av Konstantinopel betød at det bysantinske rike og det siste kristne bollverk mot osmanene var falt. Ved Svartehavet i Lilleasia eksisterte nok fortsatt det lille keiserriket Trapezunt, sog var kristent og bysantinsk preget. Men i 1461 ble også dette erobret av osmanene, og det avsluttet helt det kristne herredømme i Lilleasia.

Referanser[rediger | rediger kilde]Østromersk keiser
Palaiologiske dynasti
Forgjenger:
Johannes VIII
14491453 Etterfølger:
Thomas Palaiologos
Andreas Palaiologos
(i eksil)
Østromerriket