Anastasios II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om den bysantinske keiseren (713-715), for paven (496-498), se Anastasius II
Anastasios II
Artemius
Solidus-Anastasius II-sb1463.jpg
Født7. århundreRediger på Wikidata
Død1. juni 719
KonstantinopelRediger på Wikidata
henrettet
Beskjeftigelse HerskerRediger på Wikidata
Embete
  • Byzantine emperor (713–715) Rediger på Wikidata
Ektefelle Irene[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet ØstromerriketRediger på Wikidata
Regjerte713 – 715 el. 716
Dynastiintet
ForgjengerFilippikos
EtterfølgerTheodosius III

Anastasios II eller Artemius Anastasius (gresk: Ἀρτέμιος Ἀναστάσιος Β), død 1. juni 719, var bysantinsk keiser fra 713 til 715. Han het opprinnelig Artemios og hadde vært sekretær for den tidligere keiseren Filippikos.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anastasios het opprinnelig Artemius og hadde vært sekretær for sin forgjenger Filippos. Etter at den opsikianske hæren i Trakia hadde styrtet Filippos i juni 713 valgte de Artemius til keiser. Han kalte seg da for Anastasios. Like etter tiltredelsen innskjerpet han disiplinen i hæren og henrettet de offiserene som hadde vært direkte involvert i konspirasjonen mot Filippikos.

Religionssplittelse[rediger | rediger kilde]

Det bysantinske samfunnet var splittet i sitt religiøse syn på monoteletismen. Keiser Filippikos hadde satt til side vedtakene fra det tredje konsil i Konstantinopel i 680-681 og utnevnt Johannes VI til patriark. Anastasios avsatte Johannes og utnevnte den ortodokse Germanos I til ny patriark i Konstantinopel. Dermed ble det også satt en stopper for splittelsen mellom Konstantinopel og pavekirken.

Kampen mot umajjad-kalifatet[rediger | rediger kilde]

Det arabiske umajjad-kalifatet hadde under kalifen al-Walid I trengt så langt fram som til Galatia i det sentrale høylandet i dagens Tyrkia og forberedte et felttog mot Konstantinopel. Anastasios forsøkte å gjenopprette fred med araberne, men mislyktes. Da al-Walid døde i 715 så han en mulighet til å slå tilbake. Han sendte en hær mot Syria under ledelse av Leo fra Isauria, den senere keiser Leo III. Imidlertid gjorde soldatene fra Opsician opprør, drepte sin admiral Johannes og erklærte Theodosius III som sin keiser. Theodosius inntok Konstantinopel etter seks måneders beleiring, og Anastasios ble tvunget til å underkaste seg den nye keiseren. Han trakk seg tilbake til et kloster i Thessaloniki.

Opprør mot Leo III[rediger | rediger kilde]

I 719 ledet Anastasios et opprør mot Leo III som da hadde etterfulgt Theodosius. Opprøret var støttet av khan Tervel av Bulgaria eller hans etterfølger, men felttoget mot Konstantinopel mislyktes. Anastasios ble tatt til fange og henrettet av Leo den 1. juni 719. Han ble begravet i Konstantinopel i Justinians mausoleum i Apostelkirken av sin hustru Irene. Hun ble senere begravet på samme sted.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Anastasius II, nettstedet De imperatoribus Romanis


Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg
Østromersk keiser
intet dynasti
Forgjenger:
Filippikos
713715 Etterfølger:
Theodosius III
Østromerriket