Arcadius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arcadius
Flavivs Arcadivs Pivs Felix
Arcadius.jpg
Født 377
Hispania
Død 1. mai 408
Konstantinopel
Naturlige årsaker
Ektefelle Aelia Eudoxia
Far Theodosius den store
Mor Aelia Flaccilla
Søsken Honorius, Galla Placidia
Barn Aelia Pulcheria, Theodosius II, Arcadia, Flaccilla, Q25444596
Nasjonalitet Østromerriket
Regjerte 17. januar 395 - 1. mai 408
Dynasti Theodosiske
Forgjenger Theodosius I
Etterfølger Theodosius II

Flavius Arcadius (gresk: Ἀρκάδιος; født 377 – død 408) var den første av de østromerske keiserne. Han regjerte fra sin far Theodosius den stores død 17. januar 395 til sin egen død 1. mai 408. Han blir referert til som en svak hersker, og hans tid ble dominert av ulike ministere og hans hustru Aelia Eudoxia.

Arcadius ble født i Spania i 377 som sønn av Theodosius og dennes første hustru Aelia Flaccilla. Ved farens død i 395 ble Romerriket delt i to. Hans bror Honorius ble keiser i Vestromerriket og han selv, som den første, i det østlige, bysantinske riket. Ifølge kildene var Arcadius en svak og lite effektiv keiser som i det meste av sin tid var påvirket og styrt av ulike ministere og sin hustru Aelia Eudoxia. Da Arcadius’ far døde overtok formynderen Flavius Rufinus styringen. Det ble hevdet at magister militum Stilicho, vestromerske general, ønsket å ha direkte kontroll over begge keiserne, og det er antatt at han fikk Rufinus myrdet av gotiske leiesoldater i 395, skjønt endelig bevis for Stilichos involvering i mordet mangler. Den spente konkurransen og politiske sjalusien mellom de to lederfigurene utgjør en hovedtråd i den første delen av Arcadius' styre. Arcadius' nye rådgiver, evnukken Eutropius, tok rett og slett Rufinus' plass som makten bak den østlige keisertronen. Mordet kan være forklaringen på at Arcadius' regjeringstid var preget av et kjølig forhold til Vestromerriket.

Arcadius ble også dominert av sin hustru Aelia Eudoxia som overbeviste sin ektefelle i 399 om avskjede Eutropius, som holdt et konsulembete, på høyden av hans makt. Dette samme året, den 13. juli 399, utstedte Arcadius et edikt som beordret at alle ikke-kristne og hedenske templer skulle øyeblikkelig bli revet.

Eudoxias innflytelse ble sterkt motarbeidet av Johannes Chrysostomos, økumenisk patriarkat i Konstantinopel, som mente at hun hadde benyttet seg av sin families formue for å få kontroll over keiseren. Eudoxia benyttet seg av sin innflytelse til å få Chrysostomos avsatt i 404, men hun døde senere det samme år ved en for tidlig fødsel. Hun fødte Arcadius fire barn: tre døtre, Pulcheria, Arcadia og Marina og sønnen Theodosius, som siden ble keiser. Theodosius regjerte sammen med sin far som juniorkeiser og ved Arcadius’ død overtok han riket og ble keiser.

Arcadius var dominert for resten av sin tid av Anthemius, den praetorianske prefekt, og som inngikk fred med Stilicho i vest. Arcadius selv var mest opptatt av å framstå som en from kristen enn han var med politiske eller militære spørsmål, og han døde i 408 med kontroll over riket kun i navnet. Arcadius er bevart for ettertiden med forum, Xērolophos, som ble bygget i hans navn på den syvende åsen i Konstantinopel. En søyle der feiret hans «seier» over den gotiske lederen Gainas, skjønt arbeidet ble avsluttet etter Arcadius' død av hans sønn Theodosius.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Østromersk keiser
Theodosiske dynasti
Forgjenger:
Theodosius I den store
395408 Etterfølger:
Theodosius II
Østromerriket