Det theodosiske dynasti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Theodosiske dynasti)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det theodosiske dynasti eller huset Theodosius var en romersk familie som kom til verdighet og makt i senantikken og i de avtakende dagene av Romerriket.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnlegger var Flavius Theodosius, eller også kalt Theodosius den eldre, en stor general som hadde reddet Britannia fra Conspiratio barbarica, «barbarenes sammensvergelse», et opprør i årene 367-368 mot det romerske styreDe britiske øyer. Hans sønn, Flavius Theodosius ble gjort til keiser av Østromerriket i 379, og kortvarig greide han å forene Romerriket i 394-395 ved å beseire usurperen Eugenius. Theodosius I ble etterfulgt av sine sønner Honorius i vest og Arcadius i øst, keisere i hver sine halvdeler av det tidligere Romerriket.

Huset Theodosius ble beslektet med Huset Valentinian etter at Theodosius I hadde giftet seg med Galla, en datter av Valentinian I, deres datter var Galla Placidia. Den siste keiseren i vest som tilhørte slekten var Galla Placidias sønn Valentinian III. Den siste keiseren i øst var Markian, svoger av Theodosius II. Senere ble et barnebarn av Valentinian III gift med Olybrius, og Anthemius var en svigersønn av Markian. Etterkommere av slekten fortsatte å være en del av den østromerske adelen i Konstantinopel fram til slutten av 500-tallet.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Stemmata[rediger | rediger kilde]

I kursiv Augusti og Augustæ.