Looper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Looper
Generell informasjon
SjangerSci-fi
Action
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørRian Johnson
ProdusentRam Bergman
James D. Stern
Joseph Gordon-Levitt (utøvende produsent)
ManusforfatterRian Johnson
MusikkNathan Johnson
SjeffotografSteve Yadlin
KlippBob Ducsay
Foran kamera
MedvirkendeJoseph Gordon-Levitt
Bruce Willis
Emily Blunt
Paul Dano
Noah Segan
Piper Perabo
Jeff Daniels
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapDMG Entertainment
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Looper er en amerikansk sci-fi-actionfilm fra 2012. Filmen er skrevet og regissert av Rian Johnson, og har Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis og Emily Blunt i hovedrollene.

Filmen kom på norske kinoer 12. oktober 2012.

Handling[rediger | rediger kilde]

I året 2044, jobber 25-år gamle Joseph Simmons (Gordon-Levitt), for et mafia selskap i Kansas City som en "looper". Ledet av en mann sendt fra fremtiden som heter Abe (Daniels), dreper loopers ofre sendt tilbake i tid fra 2074, og betales av arbeidsgivere med sølvbarer festet til offeret. I tillegg, når en Looper pensjoneres blir deres fremtidige jeg sendt nøyaktig tretti år tilbake for å drepes av seg selv, men med gullbarer som betaling, dette heter å "lukke loopen". Å ikke utføre et oppdrag får alvorlige konsekvenser.

En natt besøker Seth (Dano) vennen Joe i panikk, etter å ha mislyktes i å lukke sin egen loop. Seths fremtidige selv (Brennan) advarte ham om en mystisk karakter kalt Rainmaker, som i fremtiden har blitt et kriminelt overhodet og har begynt å lukke alle loops. Seth lot sitt fremtidige selv flykte, og jages av arbeidsgiverne hans siden han ikke lukket sin egen loop. Joe skjuler Seth i leiligheten sin og tas med til Abe. Etter å trues med å miste halvparten av alt sølvet hans, forteller Joe hvor han gjemte Seth. Ved å torturere den unge versjonen av Seth, skremmer Abe fremtidens Seth til å vende tilbake slik at de kan lukke loopen.

Når Joe lukker sin egen loop, skyter han sitt eldre selv (Willis) uten å nøle, og flytter til Kina hvor han senere forelsker og gifter seg. Etter hans 30 år, er Joe tatt fra sitt hjem for å bli sendt tilbake til 2044 for å lukke loopen, hvor kona ved et uhell blir drept prosessen. Joe dreper dermed sine fangevoktere og returnerer til 2044 ubundet, slik at han klarer å overraske sitt yngre selv og unngå døden. Senere når han møter sitt yngre selv igjen, forklarer gamle Joe at han kom tilbake til 2044 for å drepe Rainmaker som barn. Unge Joe prøver enda å lukke loopen sin, og ender opp med å prøve å drepe gamle Joe. I forsøket stjeler han en del av et kart som inneholder koordinater og en kode fra gamle Joe, unge Joe flykter så når Kid Blue (Segan) og Abes menn dukker opp for å drepe dem.

Young Joe, etter kartet, når en gård hus eid av Sara (Blunt) og hennes sønn Cid (Gagnon). Når Joe viser Sara kartet, gjenkjenner Sara koden som Cid bursdag sammen med serienummeret på sykehuset han ble født i, spørre Joe å oppdage gamle Joe kommer til å drepe de tre barna som kunne bli den Rainmaker. Joe bestemmer deretter å vente på gården for ankomst av sin eldre selv, og blir nær Sara. Joe lærer snart at Sara er en telekinetiske, og at Cid ble oppdratt av Sara søster for det meste av sitt liv før hun ble ved et uhell drept av Cid. En morgen blir de angrepet av en av Abes kjeltringer heter Jesse (Dillahunt), som blir drept når Cid faller inn i et raseri og slipper ut en stor telekinetiske blast. Cid ekstraordinære telekinetiske krefter - som er langt kraftigere enn noen annen mutant er - føre Joe til å innse at han er Rainmaker, men realisering radikalt forandrer gamle Joe minner, tipping ham at Cid er Rainmaker. Før gamle Joe kan handle, men fanger Kid Blå ham.

Escaping fangst, gamle Joe dreper Abe og hans gjeng, og hoder for Sara hus. Kid Blue, nå gården, er kjempet og drept av unge Joe, samtidig, forfølger gamle Joe Sara og Cid i gården stokk felt der han maims Cid, noe som resulterer i Cid forårsaker en telekinetiske blast. Før Cid kan drepe gamle Joe, Sara beroliger og forsikrer ham om å stoppe hans telekinetiske raseri, så forteller Cid å kjøre, står Sara i gamle Joe bane å stoppe ham skyte Cid. Young Joe innser at hans eldre selv vil skyte Sara og rasende Cid, perpetuating etableringen av Rainmaker heller enn å forebygge den. Kan ikke stoppe hans eldre selv, og vite at det er hans siste sjanse til å stoppe Rainmaker, skyter unge Joe stedet selv, ved å gjøre det, sletter han sin fremtidige selvtillit gjennom selvmord, sparer Sara og potensielt hindre Cid fra å bli Rainmaker.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Emily Blunt har uttalt at hun aksepterte tilbudet om å spille i filmen etter å ha lest halve manuset. Hun visste da ennå ikke hva karakteren hennes egentlig "var".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]