Sadisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sadisme er et begrep med flere betydninger. Den klassiske definisjonen på en sadist er et menneske som opplever lyst eller tilfredsstillelse ved å ydmyke eller undertrykke andre mennesker eller å påføre dem smerte. Denne nytelsen av lidelsen i den andre, er typiske trekk ved narsissistiske, psykopatiske personligheter.[trenger referanse]

Ifølge denne definisjonen kan sadisme også ytre seg ved dyreplageri. Den kan være seksuelt motivert eller ha andre motiver som for eksempel demonstrasjon av makt.

En mer moderne tolkning av begrepet har blitt aktuelt de senere år, etter hvert som en sadomasochistisk subkultur har blitt mer synlig i Vesten. Mennesker som assosierer seg med denne seksuelle minoriteten, legger vekt på at sadisme retter seg mot en frivillig og likeverdig motpart som finner en masochistisk glede i å bli ydmyket, dominert eller påført smerte av sadisten.

Begrepet sadisme ble først brukt av den tyske psykiateren og rettsmedisineren Dr. Richard von Krafft-Ebing. Det fikk navn etter forfatteren Marquis de Sade som skrev flere pornografiske romaner som var blandet med voldsfantasier.

Begrepet sadisme har et motstykke i masochisme. Sigmund Freud var den første som så en sammenheng mellom sadisme og masochisme, og satte ordene sammen til begrepet sadomasochisme.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marquis de Sade: Les Cent-Vingt journées de Sodome ou l’école du libertinage (1785).
Happy feet.svgDenne seksualitetrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.