Eli Roth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eli Roth
EliRothIBAug09.jpg
Roth på premieren til Inglourious Basterds i august 2009
FødtEli Raphael Roth
18. april 1972 (46 år)
Newton, Massachusetts, USA
Ektefelle Lorenza Izzo (2014–)
Utdannet ved Tisch School of the Arts
Beskjeftigelse Skuespiller, animatør, regissør, produsenter, manusforfatter
Nasjonalitet USA
Aktive år1996–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Eli Raphael Roth (født 18. april 1972) er en amerikansk regissør, skuespiller, animatør, filmprodusent og manusforfatter.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Under oppveksten begynte Roth å lage filmer allerede som 8-åring, etter å ha sett Ridley Scotts film Alien fra 1979 bestemte han seg for å bli regissør. Med hans brødre og venner, ketchup for blod og hans fars elektriskeværktøy, lagde han over femti kortfilmer før han gikk på filmskolen ved New York University, der han vant en student Oscar.

Fakta[rediger | rediger kilde]

I Roths produksjoner som for eksempel Hostel har han med Takashi Miike i en rolle og i Hostel: Part 2 har han med Cannibal Holocaust regissør Ruggero Deodato som en italiensk kannibal og fikk ideen for Cabin Fever (2002) da han var på Island og fikk en sak av en hud sykdom. Den nå beryktede barberings scenen i badekaret er basert på når Roth barberte ansiktet og lag av huden kom ut samtidig som han hadde har sykdommen. Han har også hatt samarbeid med Quentin Tarantino som produsent for Hostel og Eli spiller i filmen Inglourious Basterds av Tarantino.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Regissør[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]