Joss Whedon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joss Whedon
Joss Whedon by Gage Skidmore 2.jpg
Født Joseph Hill Whedon
23. juni 1964
New York
Far Tom Whedon
Bror Zack Whedon, Jed Whedon
Utdannelse Wesleyan University, Winchester College
Nasjonalitet USA
Religion ateisme
Utmerkelser Daytime Emmy Award, Prometheus Award - Special Award

Joseph «Joss» Hill Whedon (født 23. juni 1964) er en amerikansk tekstforfatter, regissør, produsent, og skaper av forskjellige TV-serier, mest kjent er Buffy the Vampire Slayer og The Avengers. Han har også skrevet flere filmmanuskript og tegneserier. I 1997 startet han selskapet Mutant Enemy som produserte Buffy og de etterfølgende seriene.

Whedon er oppvokst på Manhattan i New York, tok «high-school» ved Winchester College i England og avsluttet en filmutdannelse ved Wesleyan University i 1987. Etter studiene flyttet Whedon til Los Angeles og fikk sin første skrivejobb i TV-serien Roseanne. Joss Whedon er blitt kalt verdens første tredjegenerasjons manuskriptforfatter, siden både hans far og bestefar skrev for TV-serier.


Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Buffy the Vampire Slayer[rediger | rediger kilde]

Flere år etter at filmen Buffy the Vampire Slayer som han hadde skrevet manuskriptet til ble slaktet produserte Whedon en fjernsynsserie med det samme navnet. Serien Buffy the Vampire Slayer ble en stor suksess og gikk i syv sesonger. I Norge har Buffy blitt vist på TVNorge, der de første tre sesongene ble sendt fra 1997 til 1999, og de fire siste sesongene fra 2002 til 2004.


Angel[rediger | rediger kilde]

TV-serien Angel er en oppfølgerserie av Buffy the Vampire Slayer hvor hennes vampyr med en sjel kjæreste fikk hovedrollen. Den ble skapt av Whedon sammen med David Greenwalt og første episode ble vist i september 1999. Angel ble ikke like populær som Buffy, men var en av de programmene på kanalen som hadde de mest økende seer tallene. (etter Smallville ) Serien ble også lovet en sjette sesong, men ble likevel kansellert i mai 2004, men det er mulig at serien vil få en oppfølger i en eller annen fasong. I Norge vises AngelTV 2.

Firefly[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble TV-serien Firefly som Whedon produserte sammen med Tim Minear kansellert av FOX Network etter at bare 11 av 14 episoder hadde blitt vist. Han satte da igang med å skrive et filmmanus for Universal Pictures basert på serien. DVD-utgivelsen av serien ble en stor suksess som gav selskapet tro på filmen og klarsignal til å starte produksjon. Filmingen startet i juli 2004, og filmen Serinity hadde premiere 30. september 2005. Norsk premiere var 2. desember 2005. Filmen fik god omtale fra kritikere og fans, men har så langt ikke vært noen stor suksess. I november 2005 hadde Serenity tjent inn USD 2,7 millioner mindre enn budsjettet på USD 39 millioner, men man regner med at DVD-utgaven som vil bli lansert 22 desember 2005 vil gi overskudd.

Agents of S.H.I.E.L.D.[rediger | rediger kilde]

I 2013 skapte Joss Whedon sammen med Jed Whedon og Maurissa Tancharoen TV-serien Agents of S.H.I.E.L.D. for kanalen ABC. Serien har premiere i september 2013 i USA.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Whedon var forfatter og medforfatter på flere filmer deriblant Buffy the Vampire Slayer, Toy Story, Alien: Resurrection og Titan A.E.. Han ble nominert til Oscar for manuskriptet til Toy Story.

Han deltok i arbeidet med manuskriptene til filmene Speed, Mortal Kombat, Waterworld, Twister og X-Men, men lite av Whedons bidrag ble igjen i de ferdige manuskriptene. I intervjuer nekter Whedon ansvar for noen av disse filmene. Han har sagt at han hadde et godt manuskript for Alien: Resurrection, men at det ble ødelagt av regissøren. Hans Waterworld manuskript ble forkastet, og bare to linjer fra hans manuskript ble brukt i det endelige manuskriptet til X-Men. Tilogmed Buffy-filmen ble ikke helt etter hans intensjoner [1]. Whedon skal ha skrevet mesteparten av dialogen til filmen Speed.

Han har skrevet og regissert filmen Serenity som er basert på TV-serien Firefly, og har fått jobben med å skrive og regissere filmen Wonder Woman for Warner Brothers og Universal Pictures har akseptert et manuskript med tittelen Goners som Whedon også skal regissere [2].

Filmene han kanskje er mest kjent for å ha skrevet er The Avengers og The Cabin in the Woods.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Whedon som selv er en ivrig leser av tegneserier er forfattere av serien Fray som er plassert i en fjern fremtid i Buffyuniverset. Serien som tok flere år og avslutte ble en stor suksess og Whedon sier at han ønsker å vende tilbake til Fray når han får tid.

Som så mange andre av forfatterene til Buffy-serien bidrog han også til tegneserieversjonen: Han skrev hovedhandlingen i miniserien Tales of the Vampires og tre fortellinger i antologien Tales of the Slayers, inkludert en med Malka Fray fra Fray.

Whedon skriver i øyeblikket Astonishing X-Men i Marvel Comics sin populære tegneserie om X-Men. Denne serien har vært en av Marvel sine bestselgere, er nominert til flere priser.

I 2005 har Whedon også fått utgitt miniserien Serinity som er basert på TV-serien Firefly og leder frem til filmen Serinity.


Vanlige tema[rediger | rediger kilde]

Feminisme[rediger | rediger kilde]

Whedon sier selv at han er feminist, og feministtemaer er vanlig i hans arbeide. Det mest typiske eksemplet er en tilsynelatende svak tenåringsjente som viser seg å være ekstremt sterk og mektig, sett i Buffy, Firefly og Serenity. Forskere som har sett på Whedons arbeide ut fra et kjønnsperspektiv har både positive og negative kommentarer. Whedon selv sier at hans mor har vært inspirasjon for hans feministiske verdensbilde. Da han ble spurt om hvordan han kunne skrive så bra for kvinner svarte han - If you met my mom, you wouldn't ask. [3]

En tidlig modell for Whedons sterke tenåringsjenter var Kitty Pride i X-men. If there's a bigger influence on Buffy than Kitty, I don’t know what it was. She was an adolescent girl finding out she has great power and dealing with it. [4] Mange av hans unge kvinnelige rollefigurer opplever det samme, og nå har Whedon fullført sirkelen ved å skrive karakteren Kitty Pryde i tegneserien Astonishing X-Men.

Dialog[rediger | rediger kilde]

Dialogen i Joss Whedon sine serier og filmer skjer ofte som kvikke replikkvekslinger, med mange popkultur referanser og særlig i Buffy vrir han substantiv over til adjektiv med å legge en «y» i enden av mange ord («listy»). Mange tror at manusforfatterene av Buffy har vært ved en amerikansk «high-school» for å studere hvordan studentene snakker, men ifølge en av forfatterene: «It's just the way that Joss actually talks.»

Død[rediger | rediger kilde]

Ulik mange andre produsenter har Joss Whedon det med å la rollefigurene dø, ofte på de mest upassende tidspunkt. I de fleste aktionbaserte filmer og serier er det vanlig å ha endel mindre viktige rollefigurer som kan ofres, men Whedon er kjent for å ta livet av viktige karakterer. Når han gjør det prøver han på forhånd å få publikum til å bry seg om karakteren før hans eller hennes død, noe Whedon beskriver som "doing [his] job". Whedon dreper ofte populære rollefigurer etter at noe bra har skjedd med dem, noe av de mest traumatiske oplevelsene for fansen var dødsfallene til Joyce og Tara i Buffy, Doyle og Wesley i Angel og Book og Wash i Firefly.

Sitater[rediger | rediger kilde]

  • "It insults me that people take my work seriously. I just wanted to meet chicks."
  • "Remember, always be yourself. Unless you suck."
  • "I definitely think that a woman kicking ass is extraordinarily sexy. If I wasn't compelled on a very base level by that archetype, I wouldn't have created that character. I mean, yes, I have a feminist agenda, but it's not like I made a chart." (Rolling Stone, April 2000)
  • "Very occasionally, if you really pay attention, life doesn’t suck!"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]