Skrik (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skrik
orig. Scream
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilm
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde1 t. 51 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørWes Craven
ProdusentCathy Konrad
Cary Woods
ManusforfatterKevin Williamson
MusikkMarco Beltrami
SjeffotografMark Irwin
KlippPatrick Lussier
Foran kamera
MedvirkendeNeve Campbell
David Arquette
Courteney Cox
Matthew Lillard
Rose McGowan
Skeet Ulrich
Jamie Kennedy
Annen informasjon
FilmselskapDimension Films
Woods Entertainment
Budsjett$14 millioner
Premiere(r)20. desember 1996 (USA)
13. juni 1997 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Skrik (originaltittel: Scream) er en amerikansk skrekkfilm/slasherfilm fra 1996 regissert av Wes Craven. Hovedrollen spilles av Neve Campbell, mens andre sentrale roller besettes av David Arquette, Courteney Cox, Matthew Lillard, Skeet Ulrich, Rose McGowan og Jamie Kennedy. Filmens manus er ved Kevin Williamson.

Filmen ble godt mottatt av filmanmelderne og ble en stor publikumssuksess. Den ble i 1997 belønnet med tre Saturn Award (blant annet for beste skrekkfilm), samt en MTV Movie Award for beste film.

Scream bidro til å revitalisere slasherfilm på 1990-tallet,[1] og har fått tre oppfølgere (1997-11). Den var også med på å gi støtet til samtidige filmer som Fryktens sommer (I Know What You Did Last Summer), Urban Legend og parodifilmen Scary Movie. Alle tre har fått oppfølgere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med tenåringsjenta Casey som er alene hjemme. Hun er i ferd med å legge tilrette for en kveld med popkorn og en god videofilm. Midt under forberedelsene ringer en fremmed på telefonen som tilsynelatende har slått feil nummer. Kort etter ringer det igjen; samme mann, som nå ber om unnskyldning for å ha ringt tidligere. Når det ringer for tredje gang, vil han bare prate. De snakker om favorittgrøssere, popkorn og kjærester – alt sammen meget uskyldig. Tonen mellom dem tar imidlertid et dramatisk stemningsskifte da han plutselig antyder at han observerer henne via kikkert. Hun slenger på røret, men blir atter en gang oppringt. Denne gangen setter personen i telefonen henne i et makabert dilemma: Hvis hun ikke svarer riktig på et narrespørsmål om filmen Fredag den 13de får det tragiske konsekvenser for hennes kjæreste. Hun svarer feil, noe som får en dødelig utgang for både henne selv og kjæresten.

Drapene får stor oppmerksomhet i småbyen og en lokal TV-stasjon setter drapene i forbindelse med et uoppklart drap bare for ett år siden. Når den drepte jentas venninne blir utsatt for et drapsforsøk av to menn med «skrikmasker» skjønner alle at det er en forbindelse og at to lystmordere går løs i den lille byen. En rekke lignende drap skjer og politiet synes å stå maktesløse.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Skrik ble godt mottatt av filmkritikerne og har oppnådd på mye som 84% på Rotten Tomatoes og 65% på Metacritic (juni 2009).[2][3] Anmelderne i kjente publikasjoner som Entertainment Weekly, Los Angeles Times og Washington Post var blant de som uttrykte meste begeitring, men også TV Guide og Roger Ebert i Chicago Sun-Times gav den mye ros. Stemingen var mer lunken hos Variety og The New York Times, mens San Francisco Examiner var blant de mest negative.[4]

Filmen ble en stor publikumssuksess i USA og innbrakte over $103 millioner på amerikanske kinoer alene, noe som gjorde at den havnet på en 13.-plass over de mest innbringende filmene i USA for 1996. Den hadde også suksess utenfor USA og endte der opp på et resultat på $70 millioner. Filmen endte dermed opp med en total på over $173 millioner og havnet på en 15.-plass over de mest innbringende filmene for 1996.[5]

Scream har blitt stående som tidenes mest innbringende slasherfilm.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Den ble i 1997 tildelt hele tre Saturn Award, for beste skrekkfilm, beste skuespillerinne og beste manus. Den ble samme år tildelt en MTV Movie Award for beste film, og året etter en ASCAP Award i kategorien Top Box Office Films. Den vant også en IHG Award ved International Horror Guild (1997) og Grand Prize ved filmfestivalen Fantastic'Arts (1997) (også kjent som Gérardmer Film Festival).

Den ble i tillegg nominert til en MTV Movie Award i kategoriene beste skuespillerinne, og tre Saturn Award for henholdsvis regi og biroller.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Dagbladets anmelder gav den terningkast tre og skrev følgende kommentar: «Skrik er ikke bare en skrekkfilm. Det er en skrekkfilm om skrekkfilmer, der alle personene vet de deltar i en handling og stadig refererer til vanlig prosedyre i nevnte sjanger. Blodet flyter og ironien florerer i en tidvis munter blanding».[7] VGs anmelder uttrykte stor begeistring og gav den terningkast fem. Anmelderen mente den var en drivende underholdning av meget godt merke og la til: «Snarere er det en riktig vellaget og for «kjennere» en svir av en skrekkfilm-kommentar breddfull av gjenkjennelige scener og detaljer, bristeferdig av henvisninger til genrens «store» titler og inneholdende alle dens grøssende klisjeer».[8]

Filmtilsynets vurdering
Aldersgrensen på den norske kinoversjonen ble opprinnelig satt til 18 år. Filmtilsynets begrunnelse var at den inneholdt «nærgående skildringer av drap i en genre som ikke er så vanlig på kino hos oss». Filmen ble imidlertid omvurdert den 2. juni etter noen klipp. Aldersgrensen ble dermed senket til 15 år. En usensurert versjon med 18 års aldersgrense ble utgitt på VHS i 1998.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «skriiiik ! grøsser for kjennere». Dagbladet. 13. juni 1997. Besøkt 17. juni 2009. «Splatterfilmen har vært steindau i ti år. Men i likhet med de maskerte, blodtørstige skurkene i sjangeren, kommer den nå tilbake for å terrorisere et nytt publikum.» 
  2. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/1074316-scream/
  3. ^ http://www.metacritic.com/movie/scream
  4. ^ http://www.metacritic.com/movie/scream
  5. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=scream.htm
  6. ^ http://www.boxofficemojo.com/genres/chart/?id=slasher.htm
  7. ^ http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001970034313
  8. ^ «Grøssende». VG. 13. juni 1997. Besøkt 17. juni 2009. «Terningkast 5. Film skaper ikke gærninger. Film gjør bare gærningene mer kreative. Så dypt og ikke stort lenger går voldsfilmanalysen i Wes Cravens berømmelige «Scream» skrekkfilmen som setter skrekkfilmen i fokus. Men som, skrekk og gru, god, drivende underholdning er «Scream» av meget godt merke.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]