Ringu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringu
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Mysterie
Utgivelsesår1998
Prod.landJapan
Lengde1 t. 36 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegissørHideo Nakata
Produsent
  • Shinya Kawai
  • Takenori Sento
ManusforfatterHiroshi Takahashi
MusikkKenji Kawai
SjeffotografJun'ichirō Hayashi
KlippNobuyuki Takahashi
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Prod.selskapRasen Production Committee
Premiere
  • 31. januar 1998 (1998-01-31) (Japan)
  • 19. november 2000 (2000-11-19) (Oslo FF)
Eksterne lenker

Ringu (リング Ringu) er en japansk mysterie-skrekkfilm fra 1998, som er regissert av Hideo Nakata. Filmen er en adopsjon av Koji Suzukis ungdomsroman som kom ut i 1991.

Ringu ble svært populær i Japan.

Den har også fått to oppfølgere, Ringu 2 og Ringu 0. I 2002 ble det lansert en amerikansk versjon med navnet The Ring.

Handling[rediger | rediger kilde]

Reiko Asakawa er en TV-journalist som etterforsker en rekke mystiske dødsfall forårsaket av en video. Hver enkelt av ofrene som har sett denne videoen, har fått en telefon der noen sier at de har 7 dager igjen å leve. Reiko blir selv utsatt for denne forbannelsen, når hun finner videoen i en hytte der noen av ofrene hadde vært. Reiko får hjelp av sin eksmann Ryuji. Sammen finner de ut hva som egentlig ligger bak denne forbannelsen og historien bak den synske damen Shizuko, som kastet seg inn i vulkanen på Oshima øyen 40 år siden. De finner ut at Shizuko hadde en datter som het Sadako, som står bak denne forbannelsen. Hun hadde også synske evner som sin mor, men sterkere. Sadako ble drept av sin far Dr. Izuma ved å dytte henne i en brønn. Brønnen ligger under hytten der Reiko fant videoen. Reiko og Ryuji har ikke mye tid igjen, så de bestemmer seg for å finne Sadako i brønnen for å redde seg selv og deres sønn Yoichi fra Sadakos vrede. Til slutt finner Reiko Sadako i brønnen. De tror at alt er over, men det viser seg at en må kopiere videoen til Sadako, og så vise den til noen innen 7 dager for å overleve forbannelsen. Reiko laget en kopi til Ryuiji, uten å vite hva som ville skje. Til slutt dreper Sadako Ryuji. Reiko flykter med sin sønn, vekk fra storbyen i frykt for Sadako som fremdeles er ute etter Reiko og hennes sønn.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Ringu er basert på ungdomsroman som var skrevet i 1991 av Koji Suzuki (1957-). Han er en forfatter som har blitt omtalt som den japanske Stephen King. Boken ble veldig populær og solgte 2,5 millioner kopier i Japan. Dette var den første boken i en trilogi som endte med Spiral (1995) og Loop (1996). Det eksisterte allerede en «seksualisert» TV-serie av Ringu på FujiTV i 1995 som gikk på kvelden, før filmprodusenten Masato Hara ervervet rettighetene til Suzukis trilogi, og bestemte seg for å lage en filmversjon. Deretter ble Hideo Nakata ansatt for å regissere Ringu, og Joji Lida for å regissere Spiral (1998). Nakata gjorde mange forandringer i det opprinnelige manuset for å få historien til å passe inn i en moderne tid. Nakata valgte å gi hovedrollen til en kvinne for å skape en god familiedynamikk. I boken til Suzuki var hovedkarakteren en mann.

Filmens suksess gjorde at Hara spurte Nakata om å lage en oppfølger. Ringu 2 kom i 1999, der hovedrollen er Ryujis kjæreste Mai, som prøver å få en slutt på Sadakos forbannelse. Etter dette laget Norio Tsuruta Ringu0: Birthday (2000). Denne filmen følger Sadakos onde handlinger som dramastudent.

Fans i Korea kunne se Dong-bin Kims koreanske versjon av Ringu, The Ring Virus (1999). Denne versjonen var mer trofast mot den originale boken til Suzuki. I 2002 kom Hollywoodversjonen The Ring, regissert av Gore Verbinks. Nakata laget en etterfølger i 2005 som het The Ring 2.

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Ringu ble den mest populære grøsserfilmen i Japansk filmhistorie.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 97 % på Rotten Tomatoes.[2]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vos, Gail de (26. juni 2012). What Happens Next? Contemporary Urban Legends and Popular Culture (engelsk). ABC-CLIO. ISBN 9781598846348. 
  2. ^ «Ringu (Ring) - Movie Reviews». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]