Saw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saw
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Utgivelsesår2004
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiGregg Hoffman
Peter Block
Lark Bernini
ManusforfatterJames Wan
Leigh Whannell
Foran kamera
MedvirkendeLeigh Whannell
Cary Elwes
Danny Glover
Ken Leung
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Saw er en amerikansk skrekkfilm fra 2004, regissert av James Wan og skrevet av Wan og Leigh Whannell. Filmen ble første gang vist på Sundance Film Festival i januar 2004 og fikk internasjonal utgivelse senere samme år den 29. oktober.

Oppfølgeren Saw II ble lansert 28. oktober 2005, og ytterligere fortsettelse kom med Saw III i 27. oktober 2006, Saw IV i 26. oktober 2007, Saw V som kom ut 24. oktober 2008, Saw VI som kom ut 23. oktober 2009, og til slutt Saw VII (også kjent som Saw: The Final Chapter eller Saw 3D) som en avslutning på serien.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Fotograf Adam Stanheight og onkolog Dr. Lawrence Gordon våkner innelåst i et gammelt bad. De er lenket fast til hvert deres rør. Midt på gulvet ligger en død person som holder en revolver og en kassett-opptaker. Begge mennene finner et bånd i lommene deres, og Adam får tak i opptakeren. Adams kassett oppfordrer ham til å forsøke å flykte. Men Gordons kassett sier at han er nødt til å drepe Adam innen klokken seks, ellers blir hans kone Alison og deres datter Diana drept.

Samtidig holdes Alison og Diana i fangenskap hos noen som holder øye med Adam og Dr. Gordon gjennom et skjult kamera. Adam finner en baufil som de forsøker å skjære gjennom kjedene rundt beina deres, men Adams sag går i stykker. Gordon innser at sagene egentlig er ment å brukes på føttene deres, og han identifiserer personen som holder dem fanget som Jigsaw Killer, en seriemorder som tester offerets vilje til å overleve gjennom forskjellige morderiske oppgaver.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]