Hopp til innhold

Buffy, vampyrenes skrekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buffy, vampyrenes skrekk
orig. Buffy the Vampire Slayer
Generell informasjon
SjangerGrøss / Action / Eventyr / Ungdom
Prod.landUSA
Sendeår1997
Sesonger7
Episoder144
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påBuffy the Vampire Slayer
Foran kamera
HovedrolleSarah Michelle Gellar
Medvirkende
30 oppføringer
Sarah Michelle Gellar (rollefigur: Buffy Summers)
Nicholas Brendon (rollefigur: Xander Harris)
Alyson Hannigan (rollefigur: Willow Rosenberg)
Anthony Head (rollefigur: Rupert Giles)
Charisma Carpenter (rollefigur: Cordelia Chase)
David Boreanaz (rollefigur: Angel)
Seth Green (rollefigur: Oz)
James Marsters (rollefigur: Spike)
Marc Blucas (rollefigur: Riley Finn)
Emma Caulfield (rollefigur: Anya Jenkins)
Michelle Trachtenberg (rollefigur: Dawn Summers)
Amber Benson (rollefigur: Tara Maclay)
Eliza Dushku (rollefigur: Faith Lehane)
Kristine Sutherland (rollefigur: Joyce Summers)
Danny Strong (rollefigur: Jonathan Levinson)
Tom Lenk (rollefigur: Andrew Wells)
Armin Shimerman (rollefigur: Principal Snyder)
Juliet Landau (rollefigur: Drusilla)
Adam Busch (rollefigur: Warren Mears)
Mercedes McNab (rollefigur: Harmony Kendall)
Robia LaMorte (rollefigur: Jenny Calendar)
Charlie Weber (rollefigur: Benjamin Wilkinson)
Harry Groener (rollefigur: The Mayor)
D. B. Woodside (rollefigur: Robin Wood)
Clare Kramer (rollefigur: Glory)
Iyari Limon (rollefigur: Kennedy)
Leonard Roberts (rollefigur: Forrest Gates)
Alexis Denisof (rollefigur: Wesley Wyndam-Pryce)
Julie Benz (rollefigur: Darla)
Phina Oruche (rollefigur: Olivia Williams)
Bak kamera
Skaper(e)Joss Whedon
ProdusentDavid Solomon, Gareth Davies, Jane Espenson, David Fury, Doug Petrie, James A. Contner, Howard Gordon, Brian Wankum
MusikkWalter Murphy, Nerf Herder, Christophe Beck, Sean Murray, Thomas Wander, Robert Duncan, Shawn Clement, Douglas Romayne
Prod.selskapMutant Enemy Productions, 20th Television
Sending
Periode10. mars 199720. mai 2003
TV-kanalThe WB (1997; 2001), UPN (2001; 2003)
Eksterne lenker
IMDb

Buffy, vampyrenes skrekk (originaltittel Buffy the Vampire Slayer) er en amerikansk TV-serie skapt av Joss Whedon, med blant andre Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Anthony Stewart Head og Alyson Hannigan i rollene. Serien ble sendt i 7 sesonger fra 1996 til 2003.

Hovedpersonen Buffy Summers (Gellar) er en ung jente som får et kall om å bekjempe verdens mange manifestasjoner av ondskap; demoner, vampyrer og mer hverdagslige problemer. Serien ble raskt et kultfenomen og har en stor tilhengerskare i hele verden, spesielt i Frankrike, USA og Storbritannia. Serien ble lagt ned og sagt opp av TV-kanalen WB etter femte sesong, men ble tatt opp igjen sesongen etter av UPN som sendte de to siste sesongene.

Serien er basert på filmen Buffy the Vampire Slayer fra 1992, med blant andre Kristy Swanson, Luke Perry og Donald Sutherland. Filmen skulle fungere som en motvekt til typiske skrekkfilmer der forsvarsløse jenter av endimensjonal karakter som regel blir myrdet i første akt, men manusforfatter Joss Whedon var så misfornøyd med resultatet at da han fikk tilbud om å lage en serie basert på filmen fire år senere grep han sjansen til å realisere sin opprinnelige visjon med nye skuespillere og eget crew.

Buffy har oppnådd anerkjennelse fra kritikere for sin spesielle språkbruk – der popkulturelle referanser og oppfinnsom slang har skapt et eget språk, såkalt «Buffy speak» – og for måten serien bruker overnaturlige elementer som metaforer for vansker de fleste møter i oppveksten og i tidlig voksenliv.

Etter tre sesonger fikk serien en spin-off, da rollefiguren Angel (spilt av David Boreanaz) forlot Buffy og fikk sin egen serie med navnet Angel der handlingen går parallelt med «moderserien».

I 2006 ble den animerte serien om Buffy annonsert.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) flytter til småbyen Sunnydale i California. Byen ligger tilfeldigvis på toppen av Hellmouth, en portal til en annen verden. Vi lærer etter hvert at Hellmouth er årsaken til at skumle ting skjer i byen. Vampyrer og andre overnaturlige ting trekkes til Sunnydale.

Buffy begynner på skolen Sunnydale High. Der jobber den engelske bibliotekaren Rupert Giles (Anthony Stewart Head). Han er en utsending for den hemmelige organisasjonen Watchers' Council og skal være Buffys nye vokter (watcher). Vokterne har tilsyn med vampyrjegerne og trener dem opp. Buffy ønsker ikke mer trening, og vil alltid siden ha problemer med å koble sitt vampyrjegerverv til et vanlig, mer eller mindre sorgløst ungdomsliv.

På skolen møter hun også Xander (Nicholas Brendon). Han spiller en viktig rolle som «vanlig person» og hjelper til med å redde verden uten overnaturlige egenskaper eller krefter, men med humor og et stort hjerte. Buffy møter også Willow (Alyson Hannigan), som blir hennes beste venn. I de første sesongene er Willow Rosenberg, en sjenert jente men rik på kunnskaper, særlig innen data. Willow Rosenberg får etter hvert magiske krefter. Buffy, Xander, Willow og Giles danner kjernen i gruppen «Scooby Gang», som løser demoniske problemer ved forskning og fysisk kamp. Etter hvert gjennom serien kommer flere til i gjengen. I de første sesongene er samlingspunktet deres i skolens bibliotek. Senere blir hovedkvarteret flyttet til butikken «The Magic Box».

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Buffy kommer til Sunnydale High etter å ha sprengt gymsalen i lufta på sin gamle skole i Los Angeles. (den var full av vampyrer). Hun får venner på skolen, men møter også vokteren Giles og må innse at hun aldri vil bli en vanlig tenåring. Hovedfienden denne sesongen er en eldgammel vampyr kalt Mesteren (Mark Metcalfe), som sitter fast i Hellmouth. Buffy blir forelsket i den mystiske hjelperen Angel (David Boreanaz), som viser seg å være en vampyr med sjel. Buffy blir drept av Mesteren, men blir gjenopplivet av Xander etter noen minutter. Likevel blir en ny jeger, Kendra, kalt til byen i neste sesong.

Scooby-gjengen i sesong 1: Buffy, Willow, Xander, Giles, Angel, og mot slutten Cordelia Chase (Charisma Carpenter) og læreren Jenny Calendar (Robia laMorte).

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Vampyrene Spike (James Marsters) og Drusilla (Juliet Landau) slår seg til i Sunnydale. Angel mister sjelen sin etter å ha hatt sex med Buffy og blir igjen den onde Angelus. Sammen med Spike og Drusilla terroriserer han Buffys venner og forbereder verdens undergang. Buffy må til slutt drepe sin store kjærlighet for å redde verden. Willow utvikler magikunnskap. Kendra blir drept av Drusilla.

Scooby-gjengen i sesong to: Buffy, Willow, Xander, Giles, Cordelia, og kjæresten til Willow, Oz (Seth Green). Jenny Calendar blir drept av Angelus midtveis i sesongen.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Angel er gjenoppstått fra helvete og prøver å leve med minnene om det onde han har gjort. Buffy vet dette, men holder ham hemmelig for de andre. En ny jeger, Faith Lehane (Eliza Dushku), viser seg i byen, og er det motsatte av Buffy på mange måter. Hoved-skurken i sesongen er borgermesteren i byen, som planlegger en avsluttende forvandling til demonform. Buffy stanser ham i samarbeid med hele avgangsklassen 1999.

Scooby-gjengen i tredje sesong: Som i andre sesong, med tilleggene Angel og Faith . Sesongen markerer avreisen for Cordelia og Angel. Eksdemonen Anya Jenkins (Emma Caulfield) slår lag med gjengen fra sesong 3 og ut.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Buffy og vennene begynner på universitetet. Buffy tar psykologi som fag og møter der lærerassistenten Riley Finn (Marc Blucas), som hun blir kjæreste med, og læreren Maggie Walsh (Lindsay Crouse). Disse to arbeider for The Initiative, en organisasjon som fanger og forsker på monstre og demoner. Egentlig er dette en dekkoperasjon for å skape super-soldater, blant andre Walsh' store stolthet Adam (George Hertzberg). Adam dreper "moren sin" og forlater The Initiative. Han begynner å drepe mennesker – ikke av ondskap, men for å finne ut hva som gjør ham selv annerledes. Buffy og vennene må stoppe ham.

The Initiative tar også Spike til fange og gjør ham harmløs ved å plassere en brikke i hjernen hans. Det gjør at han må slåss med andre demoner for å holde seg i form. Willow møter sjenerte Tara Maclay (Amber Benson) og blir lesbisk.

Scooby-gjengen i fjerde sesong: De fire faste i tillegg til Riley Tara. Oz er også med, men forsvinner fra serien midt i sesongen.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Buffy får uventet en yngre søster, Dawn, (Michelle Trachtenberg), som i virkeligheten er en mystisk kraft (en nøkkel), skapt som ei ung jente under vampyrjegerens beskyttelse. En ondskapsgudinne i menneskekropp, Glory (Clare Kramer), trenger Dawns blod for å åpne portalen til sin demondimensjon, og bruker mye tid på å finne og fange henne. Samtidig sliter søstrene på hjemmebane: moren deres, Joyce (Kristine Sutherland), dør av en hjernesvulst. Når Glory fanger Dawn står hele verden i fare, men Buffy ofrer livet sitt for søsteren og redder verden. Spike blir i løpet av sesongen ulykkelig forelsket i Buffy og kjemper snart på gjengens side.

Scooby-gjengen i femte sesong: De fire faste i tillegg til Tara, Spike, Riley og Dawn.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Willow vekker Buffy opp fra de døde med hjelp fra de andre vennene. Buffy har egentlig vært i Himmelen og strever nå med å finne seg til rette i den vanskelige virkeligheten. Skurkene for sesongen, en nerdetrio som vil erobre Sunnydale, gjør livet ekstra surt for henne. Hun har også problemer med å finne seg selv, og starter et seksuelt forhold med Spike for å føle at hun lever. Willow misbruker heksekreftene sine, og dette går blant annet ut over forholdet til Tara. Når Tara så blir skutt i en ulykke hevner Willow seg på drapsmannen (Warren i trioen) og blir ond. Bare kjærligheten fra hennes eldste venn, Xander, hindrer verden i å gå under. Spike beviser sin kjærlighet til Buffy ved å vinne seg en sjel.

Scooby-gjengen: som i forrige sesong. Riley reiser tidlig i sesongen.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Willow Rosenberg kjemper med tapet av sin store kjærlighet Tara MaClay. Senere i sesongen får Willow ny kjæreste men slutter aldri å tenke på Tara, hennes nye kjæreste er en potensial vampyrjeger med navn Kennedy. Willow har problemer med å bruke magi i frykt at hun blir Dark Willow igjen i begynnelsen av sesongen, Kennedy gir Willow ny styrke til å bruke magien uten å bli ond. Kennedy er skeptisk til magien først.

Den eldste ondskapen («The First») slåss mot Buffy, som nå begynner å lete opp og lære opp potensielle vampyrjegere. Sammen danner de en hær for å kjempe mot det onde. The First får Spike til å drepe mennesker på tross av hjernebrikken (som skal gi ham hodesmerter), men vennene klarer å løse problemet. Presten Caleb (Nathan Fillion), som arbeider for The First, klarer å skade flere i Buffys hær, og en kort stund vender de seg mot henne. Kampen mot ondskapen blir likevel vunnet når de alle slår seg sammen, med hjelp av en magisk sigd som Willow bruker til å overføre vampyrjegerkreftene til alle jenter i verden. Spike kanaliserer sollys gjennom en amulett som Angel gav til Buffy, og dette dreper de ellers uovervinnelige «supervampyrene» til The First. Spike brenner opp sammen med hele byen Sunnydale. Her slutter TV-serien.

Scooby-gjengen: som i forrige sesong uten Tara (som ble skutt av Warren). I tillegg Robin Wood (D. B. Woodside), rektoren for nye Sunnydale High, den tidligere onde vampyrjegeren Faith Lehane (Eliza Dushku), og Andrew Wells (Tom Lenk), som var en del av trioen i sesong 6. De potensielle vampyrjegerne gir ekstra styrke.

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Finnes bare som tegneserie. Buffy og de andre har en stor jobb med å samle opp og trene vampyrjegere fra hele verden. Disse jegerne blir delt inn i ulike «squads» eller avdelinger som skal kjempe mot vampyrer i ulike land. Med tiden får jegerhæren sterke krefter mot seg, ledet av en mystisk «twilight», som gjør det han kan for at jegerhæren skal se ut som en terroristgruppe som handler mot loven. Det er også moralske spørsmål ved hvordan Buffy har utviklet seg som person. Giles har nå oppsyn med Faith, som vokter en Hellmouth i Cleveland.

Tegneserien kommenterer også nyere vampyrtrender, der vampyrene er fremstilt mer og mer positivt, noe som setter Buffy og jegerne hennes i et dårlig lys.

Priser og Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Serien har vunnet en rekke priser i USA. I 2000 ble episoden «Hush». nominert til Emmy Award for sin originale ide. Deler av denne episoden foregår uten dialog, siden «The Gentlemen» stjeler stemmene til alle i Sunnydale.

Sarah Michelle Gellar (Buffy) mottok i 1999 prisen for beste skuespiller i en TV-Serie.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene

Andre skuespillere

Fiender

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
0 -- -- Pilot
1/2 10. mars 1997 4V01/4V02 Welcome to the Hellmouth / The Harvest
3 17. mars 1997 4V03 The Witch
4 25. mars 1997 4V04 Teacher’s Pet
5 31. mars 1997 4V05 Never Kill a Boy on the First Date
6 7. april 1997 4V06 The Pack
7 14. april 1997 4V07 Angel
8 28. april 1997 4V08 I, Robot… You, Jane
9 5. mai 1997 4V09 The Puppet Show
10 12. mai 1997 4V10 Nightmares
11 19. mai 1997 4V11 Out of Mind, Out of Sight
12 2. juni 1997 4V12 Prophecy Girl

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1 15. september 1997 5V01 When She Was Bad
2 22. september 1997 5V02 Some Assembly Required
3 29. september 1997 5V03 School Hard
4 6. oktober 1997 5V04 Inca Mummy Girl
5 13. oktober 1997 5V05 Reptile Boy
6 27. oktober 1997 5V06 Halloween
7 3. november 1997 5V07 Lie to Me
8 10. november 1997 5V08 The Dark Age
9 17. november 1997 5V09 What’s my Line, Part One
10 24. november 1997 5V10 What’s my Line, Part two
11 9. desember 1997 5V11 Ted
12 12. januar 1998 5V12 Bad Eggs
13 19. januar 1998 5V13 Surprise (del en av to)
14 20. januar 1998 5V14 Innocence (del to av to)
15 27. januar 1998 5V15 Phases
16 10. februar 1998 5V16 Bewitched, Bothered and Bewildered
17 24. februar 1998 5V17 Passion
18 3. mars 1998 5V18 Killed by Death
19 28. februar 1998 5V19 I Only Have Eyes For You
20 5. mai 1998 5V20 Go Fish
21 12. mai 1998 5V21 Becoming, Part One
22 19. mai 1998 5V22 Becoming, Part Two

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1 29. september 1998 3ABB01 Anne
2 6. oktober 1998 3ABB02 Dead Man’s Party
3 13. oktober 1998 3ABB03 Faith, Hope & Trick
4 20. oktober 1998 3ABB04 Beauty and the Beasts
5 3. november 1998 3ABB05 Homecoming
6 10. november 1998 3ABB06 Band Candy
7 17. november 1998 3ABB07 Revelations
8 24. november 1998 3ABB08 Lovers Walk
9 8. desember 1998 3ABB09 The Wish
10 15. desember 1998 3ABB10 Amends
11 12. januar 1999 3ABB11 Gingerbread
12 19. januar 1999 3ABB12 Helpless
13 26. januar 1999 3ABB13 The Zeppo
14 9. februar 1999 3ABB14 Bad Girls
15 16. februar 1999 3ABB15 Consequences
16 23. februar 1999 3ABB16 Doppelgängland
17 16. mars 1999 3ABB17 Emenies
18 21. mars 1999 3ABB18 Earshot
19 4. mai 1999 3ABB19 Choices
20 11. mai 1999 3ABB20 The Prom
21 18. mai 1999 3ABB21 Graduation Day, Part One
22 13. juli 1999 3ABB22 Graduation Day, Part Two

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1 5. oktober 1999 4ABB01 The Freshman
2 12. oktober 1999 4ABB02 Living Conditions
3 19. oktober 1999 4ABB03 The Harsh Light of Day
4 26. oktober 1999 4ABB04 Fear, Itself
5 2. november 1999 4ABB05 Beer Bad
6 9. november 1999 4ABB06 Wild at Heart
7 16. november 1999 4ABB07 The Initiative
8 23. november 1999 4ABB08 Pangs
9 30. november 1999 4ABB09 Something Blue
10 14. desember 1999 4ABB10 Hush
11 18. januar 2000 4ABB11 Doomed
12 25. januar 2000 4ABB12 A New Man
13 8. februar 2000 4ABB13 The I in Team
14 15. februar 2000 4ABB14 Goodbye Iowa
15 22. februar 2000 4ABB15 This Year’s Girl (del en av to)
16 29. februar 2000 4ABB16 Who Are You (del to av to)
17 4. april 2000 4ABB17 Superstar
18 25. april 2000 4ABB18 Where the Wild Things Are
19 2. mai 2000 4ABB19 New Moon Rising
20 9. mai 2000 4ABB20 The Yoko Factor (del en av to)
21 16. mai 2000 4ABB21 Primeval (del to av to)
22 23. mai 2000 4ABB22 Restless

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1 26. september 2000 5ABB01 Buffy vs. Dracula
2 3. oktober 2000 5ABB02 Real Me
3 10. oktober 2000 5ABB03 The Replacement
4 17. oktober 2000 5ABB04 Out of my Mind
5 24. oktober 2000 5ABB05 No Place Like Home
6 7. november 2000 5ABB06 Family
7 14. november 2000 5ABB07 Fool for Love
8 21. november 2000 5ABB08 Shadow
9 28. november 2000 5ABB09 Listening to Fear
10 19. desember 2000 5ABB10 Into the Woods
11 9. januar 2001 5ABB11 Triangle
12 23. januar 2001 5ABB12 Checkpoint
13 6. februar 2001 5ABB13 Blood Ties
14 13. februar 2001 5ABB14 Cruch
15 20. februar 2001 5ABB15 I Was Made to Love You
16 27. februar 2001 5ABB16 The Body
17 17. april 2001 5ABB17 Forever
18 24. april 2001 5ABB18 Intervention
19 1. mai 2001 5ABB19 Tough Love
20 8. mai 2001 5ABB20 Spiral
21 15. mai 2001 5ABB21 The Weight of the World
22 22. mai 2001 5ABB22 The Gift (episode nr. 100)

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1/2 2. oktober 2001 6ABB01/02 Barganing
3 9. oktober 2001 6ABB03 After Life
4 16. oktober 2001 6ABB04 Flooded
5 23. oktober 2001 6ABB05 Life Serial
6 30. oktober 2001 6ABB06 All the Way
7 6. november 2001 6ABB07 Once More, With Feeling (musikal)
8 13. november 2001 6ABB08 Tabula Rasa
9 20. november 2001 6ABB09 Smashed
10 27. november 2001 6ABB10 Wrecked
11 8. januar 2001 6ABB11 Gone
12 29. januar 2002 6ABB12 Doublemeat Palace
13 5. februar 2002 6ABB13 Dead Things
14 12. februar 2002 6ABB14 Older and Far Away
15 26. februar 2002 6ABB15 As You Were
16 5. mars 2002 6ABB16 Hell’s Bells
17 12. mars 2002 6ABB17 Normal Again
18 30. april 2002 6ABB18 Entropy
19 7. mai 2002 6ABB19 Seeing Red
20 14. mai 2002 6ABB20 Villains
21 21. mai 2002 6ABB21 Two to Go (del en av to)
22 21. mai 2002 6ABB22 Grave (del to av to)

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

# Første gang vist Produksjonskode Tittel
1 24. september 2002 7ABB01 Lessons
2 1. oktober 2002 7ABB02 Beneath You
3 8. oktober 2002 7ABB03 Same Time, Same Place
4 15. oktober 2002 7ABB04 Help
5 22. oktober 2002 7ABB05 Selfless
6 5. november 2002 7ABB06 Him
7 12. november 2002 7ABB07 Conversations with Dead People
8 19. november 2002 7ABB08 Sleeper
9 26. november 2002 7ABB09 Never Leave Me
10 17. desember 2002 7ABB10 Bring on the Night
11 7. januar 2003 7ABB11 Showtime
12 21. januar 2003 7ABB12 Potential
13 4. februar 2003 7ABB13 The Killer in Me
14 11. februar 2003 7ABB14 First Date
15 18. februar 2003 7ABB15 Get It Done
16 25. februar 2003 7ABB16 Storyteller
17 25. mars 2003 7ABB17 Lies My Parents Told Me
18 15. april 2003 7ABB18 Dirty Girls
19 29. april 2003 7ABB19 Empty Places
20 6. mai 2003 7ABB20 Touched
21 13. mai 2003 7ABB21 End of Days
22 20. mai 2003 7ABB22 Chosen

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har Buffy blitt vist på TVNorge, der de første tre sesongene ble sendt fra 1997 til 1999, og de fire siste sesongene fra 2002 til 2004.

DVD-lanseringer i Norge[rediger | rediger kilde]

  • Sesong 1 (4. april 2002)
  • Sesong 2 (3. mars 2003)
  • Sesong 3 (25. august 2003)
  • Sesong 4 (24. november 2003)
  • Sesong 5 (23. februar 2004)
  • Sesong 6 (23. februar 2004)
  • Sesong 7 (5. mai 2004)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Victoria Engen (18. desember 2006). «Buffy på nye eventyr». Stavanger Aftenblad. Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]