Hopp til innhold

Den sorte lagune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den sorte lagune
orig. Creature from the Black Lagoon
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde79 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJack Arnold
ProdusentWilliam Alland
ManusforfatterHarry Essex
Arthur A. Ross
MusikkHenry Mancini
Hans J. Salter
Herman Stein
SjeffotografWilliam E. Snyder
KlippTed J. Kent
Foran kamera
MedvirkendeRichard Carlson
Julia Adams
Richard Denning
Antonio Moreno
Annen informasjon
Totalomsetning1, 3 millioner dollar
Prod.selskapUniversal Studios
DistributørUniversal-International
Premiere
  • 12. februar 1954 (1954-02-12) (Detroit)
  • 5. mars 1954 (1954-03-05) (USA)
Eksterne lenker

Den sorte lagune (originaltittel Creature from the Black Lagoon) er en amerikansk svart-hvitt-skrekkfilm fra 1954, produsert av William Alland og regissert av Jack Arnold. Richard Carlson, Julia Adams, Richard Denning, Antonio Moreno og Whit Bissell spiller hovedrollene. Uhyret i filmen ble spilt av Ben Chapman på land og av Ricou Browning under vann. Den sorte lagune hadde verdenspremière i Detroit 12. februar 1954 og kinopremière i USA 5. mars 1954.[1] Filmen ble spilt inn i stereoskopisk 3D i en tid da 3D-film var populært.

Den sorte lagune fikk to oppfølgere: Revenge of the Creature (1955), som også ble spilt inn og utgitt i 3D, og The Creature Walks Among Us (1956), som ble spilt inn i 2D. Uhyret i filmen, kjent som «Gill-man», er blant de klassiske filmmonstrene i Universal Pictures' samling «Universal Monsters».

En geologisk ekspedisjon til Amazonas-regionen avdekker en fossil, som består av en skjelett-hånd med svømmehud fra Devon-perioden som gir en direkte forbindelse mellom land-dyr og sjødyr. Ekspedisjonsleder Dr. Carl Maia beordrer sine to assistenter til å bli værende i leiren deres, mens han skal besøke et marin-biologisk institutt. Carl gjenforenes med sin gamle venn og tidligere student, iktyolog Dr. David Reed, som nå arbeider ved et akvarium i California. Men nylig var han gjest ved Carls institutt i Brasil, for å studere lungefisker.

David overtaler deretter sjefen sin, den økonomisk anlagte Dr. Mark Williams, til å finansiere en ny ekspedisjon til det samme området for å lete etter resten av skjelettet. Kort tidd senere kommer det en amfibie-humanoid, et levende medlem av samme art som fossilet stammer fra, som er nysgjerrig på ekspedisjonen deres. Når den plutselige opptredenen skremmer assistentene, får de panikk og angriper skapningen, og som svar dreper den rasende skapningen dem begge. Ekspedisjonen består av David, Carl, Merke, Davids kjæreste og kollega Kay Lawrence, og en annen vitenskapsmann: Dr. Edwin Thompson. men når de ankommer leiren deres, oppdager de at Carls assistenter har blitt drept mens han var bortreist.

Skapningen legger snart merke til den attraktive Kay Lawrence, og den planlegger å bortføre henne. Men skapningen blir i stedet fanget, og låst inn i et bur. Den slipper unna i løpet av natten, og angriper Edwin som blir alvorlig skadet. Etter denne hendelsen bestemmer David at de burde skynde seg å vende tilbake til sivilisasjonen. Mark, som er besatt av å fange (eller drepe) skapningen, protesterer.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Furmanek, Bob and Greg Kintz. "An in-depth look at 'Creature from the Black Lagoon'." Arkivert 2. april 2019 hos Wayback Machine. 3dfilmarchive.com, 2012. Besøkt 24. november 2016.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]