Guildford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Guildford
Guildford
Oversiktsbilde over Guildford og katedralen i Surrey
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Guildford
Admin. grevskap: Surrey
Seremon. grevskap: Surrey
Status By (town)
Befolkning 66 773 (2001)

Guildford er en by i Surrey, England, og administrativt senter for regionen Sørøst-England. Den var tidligere også administrativt senter for grevskapet Surrey, men dette ble flyttet til Kingston.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens historie går tilbake til angelsaksisk tid. Navnet kommer antagelig fra et sanddekket – gyllent – overgangssted i elven Wey. Alfred Atheling, sønn av kong Ethelred II, hadde bodd i Normandie under den danske invasjonen av England. Omkring 1040, noen år etter Knut den stores død, kom han tilbake til England. Han møtte jarlen Godwin av Wessex i Guildford, og ble overlatt til kongen, som blindet og lemlestet ham; Alfred døde kort tid etter mishandlingen.

I det 12. århundre reiste normannerne et slott, i det som var utkanten av Windsor Castles jaktmarker. Det ble flere ganger besøkt av kongene Johan og Henrik III. Bare selve tårnet er bevart, og ble restaurert i 2004.

Fra 14. til 18. århundre hadde byen store inntekter fra handel med ull.

I 1927 ble Guildford et anglikansk bispesete. Guildfordkatedralen ble vigslet i 1961.

Den 5. oktober 1974 eksploderte bomber plassert av medlemmer av Den provisoriske irske republikanske armé på to puber i Guildford. Pubene var utpekt som mål fordi soldater ofte gikk dit; fem sivile ble drept. Fire mistenkte ble arrestert, og ble kjent som Guildford Four. De ble idømt lange fengselsstraffer, men etter en lang juridisk drakamp ble de løslatt i 1989 da dommene ble forkastet.

I 2002 forsøkte Guildford å få full bystatus (city), men dette ble avslått og byen er fortsatt en town.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]