Dorking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For hønserasen, se Dorking (hønserase).
Dorking
Dorking
Dorking fra Denbies Hillside
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Mole Valley
Admin. grevskap: Surrey
Seremon. grevskap: Surrey
Status By (town)
Befolkning 17 000 (-)

Dorking er en markedsby i Surrey, England, omkring 40 km sør for London. Byen startet som et hvilested langs Stane Street, den romerske veien mellom London og Chichester. Byen er mindre modernisert enn omkringliggende steder.

Rett nord for byen renner elven Mole gjennom en dal med bratte sider i North Downs. På venstre bredd ligger Denbies vingård, som er den største vingården i Storbritannia. På høyre bredd ligger Box Hill, som eies av National Trust. Den er defineret som et sted av spesiell vitenskapelig interesse på grunn av de mange sjeldne typene orkidéer som vokser der. Lenger nord ligger Norbury Park, og i denne parken finner man Druids Grove, en eikelung med eldgamle trær, noen mer enn 1000 år gamle. Lord Nelson skal ha tilbrakt sin siste natt på land før slaget ved Trafalgar på Burford Bridge Hotel ved elven.

Sør for byen ligger Leith Hill, som også eies av National Trust og er det høyeste punktet i det sørlige England. Området rundt Leith Hill, som også inkluderer Holmbury Hill, Pitch Hill og deler av North Downs kalles The Surrey Hills. Det er i ferd med å bli det mest populære stedet i det sørlige England for terrengsykling.

I leirjord sør for byen ble det funnet en til da ukjent type dinosaur, Baronyx walkeri. Den levde av fisk, noe som kunne fastslås ettersom dens siste måltid lå fossilisert mellom ribbena. Skjelettet er utstilt på Naturhistorisk museum i London.

I april hvert år holdes Leith Hill musikkfestival, som er en korfestival. Den ble startet av den engelske komponisten Ralph Vaughan Williams.

Det mest kjente bysbarnet er antagelig skuespilleren Sir Laurence Olivier.

Slaget ved Dorking er ikke et historisk slag, men en novelle om et fiktivt slag skrevet av Sir George Tomkyns Chesney i 1871.