Reigate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Reigate
Reigate
Reigate Heath Windmill
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Reigate and Banstead
Admin. grevskap: Surrey
Seremon. grevskap: Surrey
Status By (town)
Befolkning 21 820 (2001)

Reigate er en by i Surrey, England. Den ligger nær London, og en stor del av den yrkesaktive befolkningen er pendlere.

Vilhelm Erobreren ga området rundt Reigate til en av sine offiserer, William de Warenne, som ble første jarl av Surrey i 1088. Hans sønn, William de Warenne, 2. jarl av Surrey, var antagelig ansvarlig for at Reigate Castle ble reist. Dette var bare et støttepunkt; familiens hovedresidens forble i Lewes i Sussex.

Omkring 1150 grunnla de Warennes en ny by, Reigate, nedenfor slottet. En mindre bosetning i nærheten, Cherchefelles, ble erstattet av denne nye byen. Navnet Reigate antas å komme fra Roe-deer Gate (rådyrporten), da byen lå rett ved inngangen til de Warennes rådyrpark, som nå er delt inn i Priory Park og Reigate Park. Det fortelles at før Magna Carta ble signert i 1215 møttes de opprørske baronene i huler under slottet for å klargjøre detaljene i dokumentet. Slottet begynte å forfalle, og i 1648 ble det revet.

I det 13. århundre ble Reigate Priory, et kloster for regulære kanniker fra Augustinerordenen, opprettet. I 1535, under oppløsningen av klostrene, gav Henrik VIII klosteret og dets eiendommer til William Howard, 1. baron Howard av Effingham, som gjorde det om til familiens residens. Slekten levde der i over 140 år, og etterkommerne inkluderte Charles Howard, 1. jarl av Nottingham, som hadde kommandoen over styrken som beseiret den spanske armada. Bygningen blir nå brukt som skole.

En av byens kjente «borgere» er papegøyen Charlie, som skal ha blitt lært opp til å forbanne Hitler av Winston Churchill. Man mener at Charlie er en eldste fuglen i Storbritannia.