Småkatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Småkatter
Villkatt (Felis silvestris)
Villkatt (Felis silvestris)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: småkatter
små villkatter
tamkattlinjen
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Underfamilie: Mindre kattedyr
Antall arter: 4
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika og Eurasia
Arter:

Småkatter (Felis), også kalt små villkatter, er en slekt med små rovdyr som hører hjemme i gruppen mindre kattedyr, som er en av tre underfamilier i kattefamilien. Gruppen oppsto trolig som en egen gren for omkring 3,4 millioner år siden og den refereres også til som tamkattlinjen i nyere vitenskapelig litteratur.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

De første kattene oppsto trolig for omkring 10-12 millioner år siden. Fossiler etter Martellis villkatt (F. lunensis †) er kjent fra funn i Europa, inkludert Storbritannia, som på den tiden var landfast med det europeiske kontinentet. Denne arten, som for lengst er utdødd, regnes som en progenitor for villkatten (F. silvestris), som kan ha oppstått for omkring 2 millioner år siden. Villkatten har siden spredt seg til andre deler av verden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Småkattene har en naturlig utbredelse i Afrika og Eurasia, men etterkommere av disse artene er siden ført til alle verdensdeler, unntatt Antarktika, av menneskene.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Fylogeni etter Johnson m. fl.[1], 2006.

   Felidae   

Panterlinjen (Moderne katter oppsto for cirka 10,8 millioner år siden, da gruppen Pantherinae oppsto. Slektene Panthera og Neofelis er søsterslekter i denne gruppen og splittet seg for cirka 6,4 millioner år siden)
Baykattlinjen (Slekten Pardofelis oppsto for cirka 9,4 millioner år siden)
Karakallinjen (Slekten Caracal oppsto for cirka 8,5 millioner år siden)
Ozelotlinjen (Slekten Leopardus oppsto for cirka 8 millioner år siden)
Gaupelinjen (Slekten Lynx oppsto for cirka 7,2 millioner år siden)
Pumalinjen (Slekten Puma oppsto for cirka 6,7 millioner år siden. En søsterslekt, Acinonyx, oppsto for cirka 4,9 millioner år siden)
Leopardkattlinjen (Slekten Prionailurus oppsto for cirka 6,2 millioner år siden). En søsterslekt, Otocolobus, oppsto for cirka 5,9 millioner år siden.
Tamkattlinjen (Slekten Felis oppsto for cirka 3,4 millioner år siden)Taksonomi og arter[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble også F. manul (pallasskatt) regnet inn i slekten, men denne arten har siden blitt omklassifisert til gruppen steppekatter (Otocolobus) og har nå det vitenskapelige navnet O. manul. Tidligere ble kinesisk fjellkatt (F. bieti) regnet som en egen art, men den klassifiseres nå som en underart av villkatt (F. silvestris). Artsspørsmålet er imidlertid ikke endelig avgjort.

Tamkatten (også kjent som huskatt) (F. s. catus) regnes ikke som en egen art, men kun en genetisk variant av underarten F. s. lybica (også kjent som afrikansk villkatt).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]