Europeisk villkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Europeisk villkatt
Europeisk villkatt
Europeisk villkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis silvestris silvestris
Alt. navn: europeisk villkatt, kontinental villkatt, skotsk villkatt
Artstilhørighet: villkatt, kattefamilien, rovpattedyr
Habitat: Terrestrisk (ikke snødybder over 20 cm)
Utbredelse: Europa, Kaukasus
Varieteter:
  • skotsk villkatt

Europeisk villkatt (Felis silvestris silvestris) regnes som en underart av villkatt (F. silvestris). Noen forskere mener også at underarten og arten er synonyme, men det betinger at afrikansk villkatt (F. s. lybica) i såfall også må regnes som en egen art (F. lybica). Dette synet har imidlertid ikke nødvendig internasjonal støtte i øyeblikket.

Europeisk villkatt var opprinnelig utbredt i skogområder over hele Europa, unntatt i områder der snødybden ble mer enn 15-20 cm. I dag finnes denne katten først og fremst i Lilleasia, Skottland, Tyskland, de østre delene av Frankrike og i Pyrenéene, samt på noen av øyene i Middelhavet. Europeisk villkatt regnes som svært utrydningstruet.

Skotsk villkatt[rediger | rediger kilde]

Skotsk villkatt (F. s. grampia) er en genetisk variant av europeisk villkatt som nå bare finnes i Skottland, i områder nord for Glasgow og Edinburgh, men ikke på de skotske øyene. Tidligere var denne katten utbredt over hele Storbritannia (unntatt øyene), men det er aldri funnet bevis for at den har eksistert i Irland. I England døde det siste sikre beviset for denne katten ut i 1849, da et eksemplar ble skutt i Nord-England.

Skotsk villkatt er gråbrun i fargen og har mørke striper. Den skiller seg fra den kontinentale typen gjennom å ha en tettere kroppsbygning og en kortere hale. Den er dessuten fysisk større enn den kontinentale, i det voksne hanner typisk veier 6 kg eller mer. I tillegg er den gjerne mørkere i utfargingen.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Den europeiske villkatten består av fem mer eller mindre aksepterte lokale varianter. Av disse er tre endimiske for øyer, mens to eksisterer på det eurasiske kontinentet.

  • F. s. silvestris – variant i det kontinentale Europa
  • F. s. grampia – variant i Skottland, nord for Edinburgh/Glasgow