Amerikanske flekkede småkatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikanske flekkede småkatter
Tigerkatt (Leopardus tigrinus)
Tigerkatt (Leopardus tigrinus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus
Gray, 1842
Norsk(e) navn: amerikanske flekkede småkatter,
små amerikanske leopardkatter,
leopardusslekten,
ozelotlinjen
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Underfamilie: mindre kattedyr
Antall arter: 8
Habitat: terrestrisk og trelevende
Utbredelse: Amerika
Arter:

Amerikanske flekkede småkatter eller ozelotlinjen (Leopardus) er en biologisk slekt som nå består av sju arter i gruppen med mindre kattedyr (Felinae). Som navnet antyder har alle artene amerikansk utbredelse og flekkmønsteret pels. Alle artene i gruppen har dessuten 18 kromosompar (det vanligste for katter er 19).[1] Atene har dessuten slisseformede pupiller. På tross av slektsnavnet Leopardus hører imidlertid ikke verken leoparden eller leopardkatten med til denne slekten, som trolig er navngitt etter det karakteristiske leopardlignende flekkmønsteret disse dyra har.

Ozelotlinjen[rediger | rediger kilde]

Kattedyra i denne gruppen refereres også til som ozelotlinjen. Nyere forskning viser at kodkodkatt, nattkatt, pampaskatt, og fjellkatt hører hjemme her. Disse var tidligere klassifisert i andre slekter. Relativt nylig er også arten tigerkatt (Leopardus tigrinus) separert i to arter, kalt nordlig tigerkatt (Leopardus tigrinus) og sørlig tigerkatt (Leopardus guttulus). Sistnevnte inkluderer den tidligere populasjonen av tigerkatt i Costa Rica og det sentrale og sørlige Brasil, som har levd separat fra den nordlige populasjonen i omkring 3,7 millioner år. Det er også en viss mulighet for at den sentralamerikanske underarten Leopardus tigrinus oncilla kan være en egen art, men dette er fortsatt ikke avklart.[2]

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Fylogeni etter Johnson m. fl.[3], 2006.

   Felidae   

Panterlinjen (Moderne katter oppsto for cirka 10,8 millioner år siden, da gruppen Pantherinae oppsto. Slektene Panthera og Neofelis er søsterslekter i denne gruppen og splittet seg for cirka 6,4 millioner år siden)
Baykattlinjen (Slekten Pardofelis oppsto for cirka 9,4 millioner år siden)
Karakallinjen (Slekten Caracal oppsto for cirka 8,5 millioner år siden)
Ozelotlinjen (Slekten Leopardus oppsto for cirka 8 millioner år siden)
Gaupelinjen (Slekten Lynx oppsto for cirka 7,2 millioner år siden)
Pumalinjen (Slekten Puma oppsto for cirka 6,7 millioner år siden. En søsterslekt, Acinonyx, oppsto for cirka 4,9 millioner år siden)
Leopardkattlinjen (Slekten Prionailurus oppsto for cirka 6,2 millioner år siden). En søsterslekt, Otocolobus, oppsto for cirka 5,9 millioner år siden.
Tamkattlinjen (Slekten Felis oppsto for cirka 3,4 millioner år siden)Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]