Afrikansk villkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Afrikansk villkatt
Afrikansk villkatt
Afrikansk villkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis silvestris lybica
Felis lybica
Alt. navn: afrikansk villkatt,
nordafrikansk ørkenkatt,
arabisk ørkenkatt,
persisk ørkenkatt m.m.
Artstilhørighet: villkatt,
småkatter,
kattefamilien
Habitat: Terrestrisk, men ikke full ørken og tett regnskog
Utbredelse: Nord-Afrika, Den arabiske halvøy, Midtøsten, Lilleasia, Vest-Asia og øyene i Middelhavet
Varieteter:

Afrikansk villkatt (Felis silvestris lybica), også kjent som blant annet arabisk ørkenkatt, regnes som en underart av arten villkatt (Felis silvestris), et mindre kattedyr i gruppen rovpattedyr. Afrikansk villkatt regnes dessuten som huskattens progenitor.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Afrikansk villkatt skiller seg fra den europeiske, gjennom å være lettere bygget og betydelig mer langlemmet. Den ligner til forveksling huskatten. Pelsen er gjerne tabbymønstret eller prikket og varierer i grunnfarge fra lys sandgul til mørkere rødbrun. Hårtuppene er sorte. Langs ryggraden har pelsen ei mørkere rand. Halen er lang og tynn. Den ender som regel i 2-3 ringer med stort haletipp. Lemmene har mørke/sorte bånd. Baksiden av ørene har typisk rik rødbrun farge hos ekte villkatt, noe som skiller den tydelig fra huskatter og hybrider. Huskatter og hybrider har gjerne mørk grå eller sort bakside på ørene, selv om noen av dem kan ha et mindre innslag av rødbrunt. Når afrikansk villkatt sitter gjør de lange lemmene at katten får en svært oppreist (bratt) stilling, lik den katter som har blitt avbildet i gamle egyptiske veggmalerier og bronsestatuer har.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Afrikansk villkatt er utbredt i Nord-Afrika sør til Sahel, på Den arabiske halvøy, i Midtøsten, Kaukasus, Lilleasia og i deler av Vest-Asia, samt på flere av øyene i Middelhavet.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Klassifiseringen av afrikansk villkatt er både kompleks og omdiskutert. Noen forskere mener den er en egen art; Felis lybica, andre en underart av villkatt. Flertallet hevder at denne villkatten er huskattens progenitor, og argumenterer blant annet med at huskatten svært tidlig var vanlig nettopp i Egypt og Midtøsten. Forsøk har dessuten vist at den relativt enkelt lar seg temme, som for eksempel europeisk villkatt ikke gjør.

I juni 2007 slo Cat Genome Project fast at tamkatten har felles aner med afrikansk villkatt, og at anene kan dateres 131 000 år tilbake i tid. Dette betyr ikke at tamkatten oppsto da, men at en av linjene som førte fram til tamkatten kan føres så langt tilbake i tid. Likeledes betyr det at afrikansk villkatt er tamkattens progenitor.[1]

Tidligere har forskere hevdet at huskatten er en egen underart av arten villkatt (ref. betegnelsen Felis silvestris catus). I tillegg til tamkatten er det beskrevet en rekke andre varianter, men flere er fortsatt omdiskuterte (2012).

Varianter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]