Jungelkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jungelkatt
Jungelkatt
Jungelkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Felis chaus
Schreber, 1777
Norsk(e) navn: jungelkatt
Hører til: småkatter,
mindre kattedyr,
kattedyr
Habitat: flere forskjellige som savanne og skog, men ikke i regnskog
Utbredelse: sør i Asia, nordøst i Afrika

Jungelkatt (vitenskapelig navn Felis chaus) er et kattedyr i slekten småkatter, som også tamkatten tilhører. Den blir større enn andre arter i slekten. Den blir 50-94 cm lang med en hale på 23-31 cm og veier 4-16 kg. Den lever i det sydvestlige og sydøstlige Asia samt i det nordøstlige Afrika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Jungelkatt fra Munsiyari, Uttarakhand, India
Utbredelsesområdet.
Jungelkatt i Sofia zoo. Snøfall forekommer også nord i dens naturlige utbredelsesområde.

De spisse ørene og de lange beina får jungelkatten til å ligne på en liten gaupe (på engelsk kalles den da også «swamp lynx», «sumpgaupe»). Voksne individer mangler gjerne flekkene som er typiske for gaupa. Potene er dessuten forholdsvis små. Voksne jungelkatter er gjerne brunaktige, ofte sandfarget, men som hos mange andre kattedyr forekommer sorte individer.

Utbredelse og status[rediger | rediger kilde]

Jungelkatten finnes i et stort område fra Nildalen, Tyrkia og nedre Volga i vest til Vietnam i øst. Den finnes på Sri Lanka, men mangler på de indonesiske øyene. Den er såpass vidt utbredt i India at IUCN regner bestanden som livskraftig, men bestandene i ytterkantene av utbredelsesområdet er fragmentert og regnes som sårbare eller direkte truet. Den forekommer både i fuktige og forholdsvis nedbørfattige strøk, men alltid i eller nær våtmarker eller vassdrag.

Levevis og ernæring[rediger | rediger kilde]

Jungelkatten er gjerne aktiv om dagen. Som hvilested bruker den ofte en hule. Den lever av alle slags mindre dyr den kan rå med og kan hente sitt bytte til lands og til vanns – og også i luften; heller ikke flyvende fugler er trygge for denne spenstige, langbente katten. Den tar fugler og pattedyr i alle størrelser opp til fasaner, påfugl og hare – og også hulepinnsvin. Også frosk, insekter og slanger står på menyen – likeså fisk, da den er en god svømmer.[1]

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Lengst nord i utbredelsesområdet parer jungelkattene seg sent på vinteren; lenger sør foregår paring når som helst på året. I paringstiden kan hannene bjeffe, nærmest som en stor hund. Hunnen går drektig i 63-68 dager og føder 1-6 unger (oftest 3). De dier i ca. åtte uker og følger moren i 5-6 måneder. I fangenskap har en observert at også hannene – mer enn hos andre kattedyr – passer ungene. Disse blir kjønnsmodne etter 11-18 måneder. Jungelkatten skal kunne bli opptil 14 år.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nowell & Jackson 1996, s. 83
  2. ^ Nowell & Jackson 1996, s. 83

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kristin Nowell & Peter Jackson 1996: Status Survey and Conservation Action Plan. IUCNESC Cat Specialist Group.

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Felis chaus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Felis chaus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.