Ekte gauper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lynx omdirigeres hit. For andre betydninger, se Lynx (andre betydninger).
Ekte gauper
Gaupe (Lynx lynx)
Nomenklatur
Lynx
Kerr, 1792
Populærnavn
gauper, ekte gauper, gaupeslekten, gaupelinjen m.m.
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieKattedyr
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: terrestrisk
Utbredelse:
Inndelt i

Ekte gauper eller gaupeslekten (Lynx) er mellomstore rovpattedyr som hører hjemme i gruppen med mindre kattedyr, som er en av tre underfamilier i kattefamilien. Slekten består av fire nålevende arter og refereres også til som gaupelinjen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ekte gauper kjennetegnes gjennom at artene i gaupeslekten har kort hale og karakteristiske hårdusker på øretuppene. Kroppen er relativt kvadratisk til katt å være og bakparten steil på grunn av ekstra lange bakbein. Også labbene er store i forhold til kroppen, noe som tilpasser artene til områder med snøfall.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

To arter har tilhold i Nord-Amerika; kanadisk gaupe og rødgaupe. Av disse har rødgaupa størst spredning. Den er også den fysisk minste av de fire gaupeartene, og den har mindre labber i forhold til kroppen enn de andre. En art er endemisk for Den iberiske halvøya (der den tradisjonelt har hatt sitt tilhold i grensestrøkene mellom Spania og Portugal) i Europa; pantergaupe, mens vanlig gaupe finnes over store deler av det nordlige Eurasia. Sistnevnte er den fysisk største av gaupeartene. Pantergaupa finnes nå mer kun i to større populasjoner i Andalucía, Spania. Den er kritisk truet av utryddelse.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Den såkalte gaupelinjen oppsto sannsynligvis for omkring 7,2 millioner år siden, i Asia. Forfedrene til gaupene vandret imidlertid ut fra Eurasia og tok seg over til Nord-Amerika for omkring 5,5 millioner år siden, der slekten Lynx oppsto. Dannelsen førte fram til de to artene rødgaupe og kanadisk gaupe. Sistnevnte splittet seg imidlertid (for omkring 1,5 millioner år siden), og den ene parten av denne splittelsen vandret tilbake til Eurasia, der den etter hvert (for omkring 1 million år siden) førte til en ny splittelse, som ga opphav til dannelsen av de to artene gaupe og pantergaupe.[1]

Det har hersket en viss uenighet omkring hvorvidt gaupene skulle plasseres i slekten småkatter (Felis) eller ekte gauper (Lynx). Moderne forskning viser imidlertid at gauper skiller seg fra andre småkatter, slik at det nå er enighet om at Lynx er en unik slekt.[2]

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Fylogeni etter Johnson m. fl.[3], 2006.

   Felidae   

Panterlinjen (Moderne katter oppsto for cirka 10,8 millioner år siden, da gruppen Pantherinae oppsto. Slektene Panthera og Neofelis er søsterslekter i denne gruppen og splittet seg for cirka 6,4 millioner år siden)
Baykattlinjen (Slekten Pardofelis oppsto for cirka 9,4 millioner år siden)
Karakallinjen (Slekten Caracal oppsto for cirka 8,5 millioner år siden)
Ozelotlinjen (Slekten Leopardus oppsto for cirka 8 millioner år siden)
Gaupelinjen (Slekten Lynx oppsto for cirka 7,2 millioner år siden)
Pumalinjen (Slekten Puma oppsto for cirka 6,7 millioner år siden. En søsterslekt, Acinonyx, oppsto for cirka 4,9 millioner år siden)
Leopardkattlinjen (Slekten Prionailurus oppsto for cirka 6,2 millioner år siden). En søsterslekt, Otocolobus, oppsto for cirka 5,9 millioner år siden.
Tamkattlinjen (Slekten Felis oppsto for cirka 3,4 millioner år siden)


Artene[rediger | rediger kilde]

Det finnes fire nålevende gaupearter. Tidligere regnet også noen med ørkengaupe (Caracal caracal) blant gaupene, men denne arten har siden blitt omklassifisert til slekten afrikanske småkatter, sammen med afrikagullkatt og serval.

Forskerne tror at Lynx issiodorensis, som fantes i Europa under pleistocen, kan være en slags progenitor for denne slekten. Arten kan ha oppstått i Afrika under sen pliocen, og døde trolig ut under siste istid.[4] Fossile funn tyder på at denne katten må ha hatt kortere og mer robuste lemmer enn dagens gauper. Nakken kan ha vært noe lengre og hodet noe større. Disse anatomiske forskjellene gjorde den trolig mer lik andre katter enn gauper.

Fylogenien under er i henhold til Johnson m .fl., 2006.[5] Den viser blant annet at gaupe og pantergaupe er søstertaxa.

   Lynx   

 Lynx rufus (rødgaupe)
 Lynx canadensis (kanadisk gaupe)
 Lynx lynx (gaupe) Lynx pardinus (pantergaupe)


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]