Myredderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myredderkopp
Nomenklatur
Dolomedes fimbriatus
Clerck, 1757
Populærnavn
myredderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieRovedderkopper
Økologi
Habitat: fuktige steder, myr og lignende
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Myredderkopp (Dolomedes fimbriatus) er en av edderkoppene i gruppen myredderkopper eller bare rovedderkopper (Pisauridae). Den er trolig den største av de norske edderkoppene og finnes ganske vanlig i myrområder i Norge. Den løper gjerne på vannoverflaten.

Hunnen vokter på eggene, senere også på avkommet, helt til de forlater redet hun har laget for dem.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Myredderkopp er ganske stor og langbeint edderkopp. Hunnen er størst, kroppen kan bli opptil 2,2 cm lang, med et beinspenn på 7 cm. Hannen er mindre. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Den har en bred lys langsgående stripe på hver side av kroppen. Denne stripen kan være mindre market hos unge dyr. Fargen på eldre dyr er i hovedsak mørkt brun og beige. Yngre dyr kan være ganske lyst grønne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myredderkopp er en aktiv jeger og bygger ikke fangstnett, men jakter ute i det fri. Voksne (imago) finnes helst på bakken, blant vegetasjonen, eller langs bredden av mindre dammer og myrpytter. De løper gjerne på vannoverflaten. De yngre dyrene jakter også i bladverket på busker og kratt.

Hunnen spinner en eggsekk av edderkoppsilke, hvor hun legger eggene og selv vokter over dem, også etter at de er klekket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]