Percy Grainger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Percy Grainger

Percy Grainger (født 8. juli 1882, død 20. februar 1961) var en australskfødt komponist og pianist.

Fra 1901 til 1914 bodde Percy Grainger i London. Han ble i 1907 kjent med Edvard Grieg, og ble inspirert til å nedtegne engelsk folkemusikk. Denne musikken utgjør det sentrale innen hans komposisjoner. Innen instrumentasjon var han tidlig ute med å eksperimentere. Etter at han under første verdenskrig flyttet til USA, kom verket In a Nutshell, hvor det forekom bruk av hammerslag på strengene inne i klaveret. Dette var noe nytt på den tiden. Han ble etterhvert en meget berømt pianist og komponist i USA, og han ble amerikansk statsborger. En av hans største hits var pianostykket Country Gardens. I Norge er han også berømt for sin innspilling av Griegs pianokonsert. Grainger var kjent for å ha en forkjærlighet for det skandinaviske. Folkemusikken han samlet inn kom imidlertid ikke bare fra Danmark, Norge og Sverige, men også fra steder som Irland og Bali.

Han giftet seg i 1928 med den svenske kunstneren Ella Viola Brandelius Ström (1889–1979), og ekteparet var gode venner av Herman Wildenvey og kona Gisken Wildenvey.[1] Også komponisten Sparre Olsen ble ham en venn og biograf,[2] og beskrev Grainger som en naturelsker, slik hans mentor Frederick Delius var, så besøkte også Grainger ham på hytta på Lesjaskog i 1923. Graingers siste fremførelse av Griegs klaverkonsert var i New York på høsten 1953, som han mottok Kong Haakons gratulasjon og St. Olavs Orden for.

I løpet av 1930-årene etablerte han Grainger Museum ved University of Melbourne. Muséet er et autobiografisk museum som fokuserer på hans liv og virke, i tillegg til nyere utstillinger av eksprimentelle instrumenter.

Premier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Musikksamtale på morgenkvisten med Percy Grainger som kom med "Stavangerfjord"». VG. 15.8.1952. 
  2. ^ Reimar Riefling (16.5.1963). «Berømt musiker og varm Norges-venn. En bok om pianisten og komponisten Percy Grainger». VG. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]