Walt Whitman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Walt Whitman

Walt Whitman (født 31. mai 1819Long Island, New York, død 26. mars 1892) var en amerikansk dikter.

Whitman skrev på fri verseform, og hans skrivestil er preget av et stort språklig overskudd og en voldsom hengivenhet til både naturen og mennesket. I hans egen samtid var meningene om hans forfatterskap delte, men i ettertiden er han imidlertid blitt stående som den største og viktigste av alle amerikanske poeter. Hans forfatterskap hadde stor innvirkning på ettertidens litteratur. Blant kjente navn som regnes for å være svært inspirert av Whitman, finner vi eksempelvis Allen Ginsberg og Bob Dylan.

I 1855 gav han for første gang ut diktsamlingen Gresstrå, som er å betrakte som hans hovedverk. Verket består av flere ulike bøker, og ble i Whitmans levetid omskrevet og omredigert en rekke ganger. I alt ble verket utgitt i 9 forskjellige versjoner.

Whitman på norsk[rediger | rediger kilde]

Et utvalg fra Gresstrå ble oversatt av Per Arneberg og illustrert av Kai Fjell, utgitt i 1947 med tittelen Sangen om meg selv. Dette utvalget ble senere gjenutgitt av Den norske Bokklubben i 1973.

Et utvalg hentet fra både Gresstrå og andre dikt, ble gjendiktet av Kurt Narvesen og Håvard Rem, og utgitt i 1984 med tittelen Tilegnet den usynlige verden. Narvesen hadde også med enkeltdikt i sin samling Gjenkomst i mai (1982). Narvesen har senere arbeidet videre med Whitman, og utga i løpet av 2006-2007 en komplett norsk oversettelse.

Enkeltdikt er gjendiktet og utgitt av Emil Boyson, André Bjerke og Helge Torvund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]