Hjemmeundervisning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hjemmeskole)
Hopp til navigering Hopp til søk
Representation, Punch Denmark, 1889.jpg
Barnlig Enfold.jpg

Hjemmeundervisning er grunnskoleopplæring som foreldrene til barnet selv tar ansvaret for. I Europa er Storbritannia det mest liberale og Tyskland det mest restriktive landet.[trenger referanse]

I alle land er det to ideologiske hovedgrupper av hjemmeundervisning: 1) konservative, ofte kristen middelklasse, som mye gir undervisning i hjemmet og 2) «unschoolere» som legger vekt på barnesentrert og lite voksenstyrt læring (natural learning).[trenger referanse]

Det er over 1,5 million hjemmeundervisningselever i USA. I Europa er det færre, 10 000–50 000 i Storbritannia, ca. 5000 i Frankrike, 500–1000 i Tyskland og ca. 300 i Norge.[trenger referanse] I Sverige (2010) og i søreuropieske land som Spania (2014) har retten til hjemmeundervisning blitt sterkt innskrenket.[trenger referanse] I nordeuropeiske land som Norge, Danmark, Finland og Estland er retten til hjemmeundervisning for tiden ikke truet.[trenger referanse] I Øst-Europa og Latin-Amerika er det vekst i hjemmeundervisning.[trenger referanse] Internasjonalt brukes betegnelsen «home education» mest i Europa og «homeschooling» i USA og resten av verden.

Norge[rediger | rediger kilde]

Det er grunnskoleopplæringsplikt i Norge, ikke skoleplikt. Hjemmeundervisning skjer utenfor skolen. Hjemmeundervisning skal være tilsvarende den opplæring som blir gitt i skolen. I Norge skal kommunen føre tilsyn med hjemmeundervisningen.

For å begynne med hjemmeundervisning i Norge sender foreldrene et brev til kommunen/skolen og melder om at de skal starte opp. Det er så kommunens ansvar å føre tilsyn. Det er lovlig å samarbeide om hjemmeundervisning i Norge, men dette må ikke være en skole.

NHUF - Norsk hjemmeundervisningsforbund formidler informasjon og veiledning om Hjemmeundervidning i Norge, og er en ressurs for hjemmeundervisere og interesserte.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]