Syfilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Syfilis
Syfilis
Sekundær syfilittisk utslett typisk for systemisk infeksjon, på ryggen av en mannlig pasient
ICD-10-kode A50-A53
ICD-9-kode 090-097
ICPC-2 X70

Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjonssykdom som er forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Sykdommen er nå relativt sjelden i Norge, og smitten importeres som regel fra utlandet. I 2010 karakteriserte smittevernoverlege Tore Steen utviklingen av nye syfilistilfeller i Oslo (fordobling på 10 år) som bekymringsfull.[1]

Syfilis gjennomgår ulike stadier og faser. Primært starter det med genitalsår som oppstår der bakteriene gikk gjennom huden. Dette såret kalles ofte en skjanker, og er indurert. Det vil si at man vil kunne kjenne en slags «skorpekant» om man klemmer forsiktig på såret mellom tommel og pekefinger. Dette skiller det blant annet fra den sjeldnere sykdommen ulcus molle.

Syfilis er relativt enkelt å behandle i de tidlige fasene med bruk av penicillin, men om den ikke behandles vil den kunne angripe øyet, som vil få problemer med å reagere normalt på lys. Symptomet kalles Argyll Robertsons pupill etter legen som første gang beskrev det.

Den norske Wilhelm Boeck ble på 1850-tallet landets første forsker som studerte sykdommen og publiserte flere avhandlinger.

Det er identifisert flere tilfeller av syfilis tilbake til 1320 i skjeletter fra Domkirkeplassen i St. Pölten i Østerrike. Det er de eldste kjente tilfellene i Europa.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
Wikinews-logo.svg Wikinytt: Syfilis på fremmarsj i Kina – relatert nyhetssak

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bekymret over syfilisvekst i Oslo, besøkt 15. februar 2010
  2. ^ Nature: Syphilis widespread in Central Europe even before Columbus' voyage to America, 19.11.2015.- http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151119103306.htm.
medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.