Linz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Linz
PlacodeLinz.jpg

Våpen

LandØsterrike Østerrike
DelstatFlagget til Oberösterreich Oberösterreich
DistriktBydistrikt
Postnummer4010
Retningsnummer0732
Areal96 km²
Befolkning189 000 (2007)
Bef.tetthet1 968,8 innb./km²
Høyde over havet266 meter
Lokal info
Postnummer4010–4047
Telefonvalg0732
NettstedOffisielt nettsted

Linz
48°18′00″N 14°17′00″Ø

Linz er hovedstad i delstaten Oberösterreich i Østerrike og har 189 000 innbyggere (2007).

Linz ligger på en høyde 266 meter over havet, hvor Donau gjør en markant sving. I sydlig retning består landskapet av terrasser. De eldste spor etter mennesker daterer seg til yngre steinalder (neolitikum).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av romerne, som kalte den Lentia, men det var da allerede en keltisk bosetting her kalt Lentos. Byen ble først nevnt i 799.[1] Byen var en lokal administrasjonsby i Det tysk-romerske rike, og en viktig handelsby som knyttet sammen flere handelsruter på begge sider av Donau og videre til Böhmen, Polen og Baltikum i nord, og Italia i sør. Byen var den siste der den habsburgske keiseren Fredrik III levde sine siste år, og var derfor en kort periode den viktigste byen i hele riket.[2] Den mistet status til Wien og Praha etter at keiseren døde i 1493.

Pöstlingberg-kirken i Linz.

En viktig innbygger fra byen var Johannes Kepler, som levde her flere år mens han studerte matematikk. Den 15. mai 1618 oppdaget han planetenes bevegelseslov. Det lokale offentlige universitet er oppkalt etter Kepler, Johannes Kepler Universitet Linz. En annen kjenr innbygger var Anton Bruckner, som var her mellom 1855 og 1868 som lokal komponist og kirkeorganist i byen. Den lokale konserthallen, Brucknerhaus, og en lokal privat musikk- og kunstskole, er oppkalt etter ham.

Adolf Hitler ble født i grensebyen Braunau am Inn, men kom til Linz i barndommen, der han vokste opp. Hitlers foreldre ble gravlagt i Leonding, nær Linz. Hitler gikk på Realschule i Linz. Hitler hadde store arkitektoniske planer for Linz og ønsket at den skulle bli det store kultursenteret i Det tredje rike. For å bedre de økonomiske kår i der satte Hitler i gang en stor industrialisering i Linz like før og under den andre verdenskrig. Mange fabrikker ble demontert i Tsjekkoslovakia, som Tyskland hadde fått herredøme over, og flyttet til Linz. En av disse var Hermann-Göring-Werke som eksisterer i dag som Voestalpine stålselskap. Linz ble et stort industrisenter med produksjon av kjemikalier og stål for krigsmaskineriet.

Mauthausen-Gusen, nær Linz, ble den siste av de nazistiske konsentrasjonsleirene som ble befridd av de allierte. Mens leiren var i drift var det fangene her som hugget ut steinen som Hitler benyttet i de store byggeprosjektene sine rundt om i Riket.

Etter krigen ble Donau, som renner gjennom Linz, grense mellom de russiske og amerikanske okkupasjonsstyrkene. Nibelungen-broen som går over Donau fra Hauptplatz var på denne tid Linz' utgave av Checkpoint Charlie. Nibelungen-Brücke med de to brohodene er det eneste byggverket Hitlers planer som ble oppført i Linz.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Linz City Travel Guide». About Austria. Besøkt 14. november 2008. 
  2. ^ Darryl Lundy. «A genealogical survey of the peerage of Britain as well as the royal families of Europe». The Peerage. Besøkt 14. november 2008.